Linkuri accesibilitate

„Cultura nu este o trufanda exotică, pe care o serveşti musafirilor uimiţi o dată pe an” (Răzvan Voncu / Adevărul)


„Iohannis nu e un erou să-și arunce în aer mandatul pentru cauze sortite eșecului” (Andreea Pora/„22”).

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, se declară dezamăgit, dar nu comentează decizia instanței de la Chișinău care tocmai i-a respins contestația la decretul prin care Igor Dodon îi anula cetățenia moldovenească, informează site-ul stiripesurse.ro.

Ziua Culturii Naționale, scrie Răzvan Voncu pe blogurile Adevărul, e o idee „stupidă”. „Cultura (...) nu este o trufanda exotică, pe care o serveşti musafirilor uimiţi o dată pe an, la masa de Paşti sau de Revelion. Ea atrage, în statele puternice, investiţii publice şi private considerabile şi aduce, la rândul ei, o contribuţie notabilă la PIB.” României îi lipsește, ca întotdeauna, o strategie privind cultura, deși în anul Centenar al marii Uniri plouă cu fonduri. Banii se risipesc pe festivisme tip Cântarea României, „fără absolut niciun impact asupra progresului acestei culturi naţionale”. În Republica Moldova, felul sărăcuț în care a fost sărbătorit 15 ianuarie vine din lipsă de fonduri. Cu excepția Uniunii Scriitorilor de acolo, nicio altă instituție nu s-a agitat. Nici Muzeul Naţional de Artă, restaurat cu banii contribuabilului din România, nici Muzeul Naţional de Istorie, găzduit de clădirea Sfatului Ţării (parte integrantă din patrimoniul cultural românesc datorită rolului jucat în Marea Unire).

În două articole de opinie, președintele României, Klaus Iohannis, este apărat de criticile care l-au asaltat după ce a acceptat să o desemneze premier pe social-democrata Viorica Dăncilă. Și cine critică?, se întreabă Mircea Morariu (blogger la Adevărul). Tocmai jurnaliști care au vorbit despre lipsa de logică a PSD, a lui Liviu Dragnea, a lui Tăriceanu, a ALDE, care au scris că „PSD ar trebui dus urgent la psihiatru”. Nimeni nu a ținut cont, scrie Morariu, „de felul deplorabil în care s-a prezentat Opoziţia la consultările de miercuri cu Şeful Statului”. „Care om responsabil şi-ar fi asumat riscul fie şi a numai 30 de zile de haos? Nu am învăţat oare, în 2012, cât de costisitor pe termen lung poate fi decontul?”. Un alt jurnalist situat pe o poziție asemănătoare este Andreea Pora, de la revista „22”. Și ea spune că Opoziția nu a livrat candidat la conducerea guvernului. Chiar dacă ar fi făcut-o, n-ar fi reușit să formeze o majoritate parlamentară, căci de anticipate nu poate fi vorba. În schimb, dacă președintele ar fi fost suspendat și, eventual, demis, „opoziția s-ar fi trezit fără candidat la prezidențiale (...) și s-ar fi deschis o pârtie nesperată pentru PSD, pe care în situația actuala nu o are”. Jurnalista de la „22” admite că Iohannis nu e un erou să-și arunce în aer mandatul pentru cauze sortite eșecului (...), dar nici nu are cum să-i înlăture pe Dragnea și PSD de la putere. În schimb cetățenii o pot face. „Fiți voi eroi! Le spune. Fiți în stradă un milion de oameni și s-a rezolvat”.

XS
SM
MD
LG