Linkuri accesibilitate

România e o țară guvernată de gangsteri politici care l-au transformat pe ministrul justiției în avocatul lor (Dan Tapalagă/Hotnews.ro)


Revista presei românești.

În Republica Moldova, viața politică e în continuare dominată de bătălia pentru limitarea puterii lui Vlad Plahotniuc, deși s-a intrat în anul electoral și ar fi cazul ca partidele să propună idei și proiecte atrăgătoare, scrie Iulian Chifu în Evenimentul zilei. „Războiul informațional intern bate în stridențe elementele războiului informațional rus”, scrie Chifu. Riscul privește interesul alegătorilor pentru scrutinul din noiembrie și chiar opțiunea lor electorală. Oamenii și-ar putea spune: „mai bine câștigă rușii, decât să câștige Plahotniuc, Oligarhul Rău care a Capturat statul!” Reproșul care se citește dedesubtul acestor observații se adresează partidelor de opoziție, care nu par să-și apropie pozițiile potrivit interesului logic pe care ar trebui să-l urmărească: o coaliție pro-europeană care să fie alternativa la vot a formațiunilor pro-ruse sau fals pro-europene.

Comentatorii din presa de la București scriu mult despre așa-zisul raport prezentat aseară de ministrul de justiție, Tudorel Toader, sub forma unei sinteze, ea însăși comunicată „în diagonală”, după cum s-a exprimat Toader, și a cărei concluzie a fost că se demarează procedurile de revocare a procurorului șef anticorupție, Laura Codruța Kovesi. „Tudorel Toader și-a câștigat (...) titlul de ministrul borfașilor”, scrie Dan Tapalagă pe hotnews.ro. România stă acum chiar mai rău decât Polonia sau Ungaria, fiindcă în povestea Kovesi-DNA nu e vorba de nicio ideologie, ci pur și simplu de „insurecția penalilor, cu un ultim asalt al crimei organizate asupra statului. Impactul extern va fi distrugător”. „De azi, suntem o țară guvernată pe față de mafie, de gangsteri politici care l-au transformat pe ministrul justiției în avocatul lor. În mod oficial, ideologia la putere azi în România nu este social-democrația, ci corupția ridicată la rang de virtute și de regulă socială.”

Pe același site, Cristian Pantazi găsește totuși în tot răul și un bine: președintele Klaus Iohannis poate reveni în scenă, mingea este acum la el: poate accepta sau nu revocarea cerută de Tudorel Toader. Dacă o acceptă, cariera sa politică e terminată. Dacă o refuză, recâștigă încrederea multora, dar riscă o încercare de suspendare a sa din funcție prin acțiunea majorității parlamentare. Oricum, urmează o perioadă de instabilitate politică ce trebuie adăugată instabilității economice, deja foarte prezentă în analize.

Ceea ce a prezentat Tudorel Toader joi seara poate fi socotit cel mult un text de opinie, nicidecum un raport, arată Andreea Pora în revista 22. Las că raportul în întregime nici nu a fost postat pe site-ul ministerului, așa cum a precizat ministrul la întâlnirea de presă, ci dimpotrivă, site-ul e pur și simplu blocat. Șeful statului are la îndemână un instrument aproape imparabil: referendumul. „Atunci când vrea, Iohannis a dovedit că poate fi președinte-jucător, și încă unul de calibru. Popularitatea lui va urca la ceruri, iar cel de-al doilea mandat îl va avea în buzunar. Asta în timp ce PSD se va prăbuși în sondaje după referendumul pierdut, căci îl va pierde, pentru că tot electoratul anti-PSD se va activa.”

Sebastian Zachmann (Adevărul) se întreabă ce are de câștigat Liviu Dragnea din eventuala revocare a lui Kovesi. E simplu: „capul” șefei de la DNA ar fi trofeul cu care actualul lider social-democrat s-ar înfățișa la congresul extraordinar programat peste puțin timp. Ce ar avea de pierdut? Cam totul. „Televiziunile de casă se pot transforma rapid în televiziuni ostile. (...) Partidul l-ar acuza de blat”, s-ar spulbera definitiv visul lui Dragnea de a candida la președinția țării.

XS
SM
MD
LG