Linkuri accesibilitate

„Între bani, prosperitate și valorile UE sau corupție și subdezvoltare” (D.Tăpălagă / G4media.ro)


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00
Link direct

„Polonezii, cehii, ungurii, românii sau bulgarii vor afla în curând că, în funcție de liderii pe care-i aleg, optează pe care din cele două drumuri vor merge ani buni, de azi înainte”. „Între bani, prosperitate și valorile UE sau corupție și subdezvoltare. Cele două drumuri se vor separa oficial în curând, iar startul s-a dat azi la Bruxelles. Nu le vor mai putea avea pe amândouă”, scrie Dan Tăpălagă pe site-ul g4media. Motivul este că europenii s-au săturat „să mai toarne miliarde de euro într-un sac plin de găuri”. El explică de ce această nouă abordare a Comisiei Europene privește foarte tare și România, unde majoritatea PSD – ALDE tocmai „modifică pe lângă legile justiției și Codurile Penale, legea de funcționare a Curții de Conturi (...) Altfel spus, garanțiile de independență ale auditului realizat de Curtea de Conturi, care verifică, între altele, modul în care administrațiile locale cheltuiesc banii europeni, dispar”. Ce se va întâmpla? În loc să semnaleze fraudarea fondurilor europene, e de așteptat ca mai degrabă să le acopere. Schimbarea legilor justișiei și a codurilor penale agravează mult situația: „Banii europenilor riscă să ajungă pe căi ilegale în buzunarele politicienilor fără ca aceștia din urmă să mai poată fi pedepsiți, iar prejudiciul recuperat”. Dan Tăpălagă crede că nu întâmplător președintele a ieșit public și a spus acum că trimite la Curtea Constituțională pachetul cu legile justiției și sesizează Comisia de la Veneția. Din acest moment, responsabilitatea îi revine integral liderului social-democrat Liviu Dragnea.

Ioana Ene-Dogioiu (ziare.com) vede în reacția președintelui „mintea românului cea de pe urmă”. Lui Klaus Iohannis i-ar fi „ajuns cuțitul la os”. Cu „cadoul” nesperat primit în ianuarie odată cu acceptarea Vioricăi Dăncilă ca premier, PSD e pe cale să ducă România spre dezastru. S-ar putea vedea cu banii europeni sistați. Or, crede comentatoarea, coaliția PSD-ALDE s-ar putea tocmai să aștepte „închiderea oficială a robinetului. Va avea pretext pentru lipsa absorbției, se va victimiza copios invocând conspirația mondială anti-românească, va scăpa de grija confinanțării, deci va avea mai mult de "spart" pe pomeni. Și oricum banii europeni fiind foarte urmăiți sunt greu de furat, deci nu merita efortul”. ”Aceasta sancțiune ar arunca România într-o zona gri a UE, desprinsă practic de nucleul central și fără nicio șansa de dezvoltare. Nu cred că dl Iohannis vrea ca aceasta să fie moștenirea mandatului său”. Jurnalista de la ziare.com își pune speranțele în decizia Comisiei de la Veneția, care ar putea fi formulată chiar pe 22 iunie, când e programată următoarea întrunire. Și, scrie ea, „Este practic imposibil ca în Comisia de la Veneția să se ajungă la alte concluzii decât cele la care a ajuns GRECO. Raportul acela are meritul de a intra în cele mai fine detalii ale modificărilor și de a devoala cu maximă precizie tot planul de distrugere a justiției. În plus, „e dramatic, e cumplit că soarta democrației din România și statul de drept depind de o garanție externă”.

Evenimentul zilei, cotidian situat pe poziții adverse președintelui Iohannis, vede în sesizarea Comisiei de la Veneția o stratagemă de tergiversare, întrucât șeful statului a îndemnat Curtea Constituțională să nu se pronunțe pe legile justiției înaintea forului european.

XS
SM
MD
LG