Linkuri accesibilitate

Mitingul PSD din 9 iunie, un fiasco de comunicare (Ovidiu Șimonca/ Observator cultural)


Președintele ar fi început să joace pe scenariul suspendării sale de către Parlament (Andreea Pora/ revista 22)

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00
Link direct

În Observator cultural, Mihai Văcariu mărturisește că i s-a solicitat o analiză politică despre recentele alegeri de primar de la Chișinău. Nu se pricepe la așa ceva, spune, așa că a preferat o „poveste” despre ce are mai de preț Republica Moldova – oamenii. A fost uimit de contrastele imense între cei bogați și cei săraci, între Chișinău și restul țării, între oameni educați și „alții mai puțin educați”, între atât de diversele culturi care coexistă. Și mai ales de cât de mult se poate fura într-o țară atât de săracă!

Ospitalitatea moldovenilor de peste Prut pare ireală, scrie Văcariu, care a avut revelația că „fundamentul întregii societăți, motorul și esența acestei comunități multicolore, ceea ce asigură perenitatea (chiar eternitatea) tuturor, îl reprezintă femeia basarabeancă! Nu cred să fi cunoscut vreo națiune sau comunitate în care femeile să aibă un rol atît de important. (...) De altfel, un procent semnificativ mai mare de femei au fost la vot la recentele alegeri pentru Primăria Chișinăului”. Moldovenii uimesc prin „optimismul lor nealterat, ușurătatea lor aproape incredibilă de a aborda și de a depăși greutățile prin care trec în permanență, modul lor încrezător, în genere, de a se raporta la viață, de a surîde în fața fatalității înseși”. Așa s-ar explica neașteptata victorie a lui Andrei Năstase la primăria Chișinăului.

Autorul articolului le reamintește românilor ce ar putea aștepta de la ei cei de peste Prut: „Să uităm, măcar arareori, de lumea noastră intermediară, de impulsurile mic-burgheze de acumulări materiale, reflexe ale noii societăți postcomuniste, și să ne amintim că dincolo de Prut există o comunitate, o mînă de oameni frumoși și deș­tepți, veseli și dîrzi, care de veacuri își caută locul și liniștea, luptînd cu nevoile și dificultățile, și care se uită cu nețărmurită speran­ță și cu încredere tocmai la cei care parcă, poate nevoit, îi ignoră”.

De asemenea în Observator cultural, articolul politic semnat de Ovidiu Șimonca taxează drept fiasco de comunicare mitingul PSD din 9 iunie. Liviu Dragnea s-a dovedit un comunicator foarte slab, dar cel mai mult a pierdut pentru că n-a putut să explice ce este totuși „statul paralel”. A pretins însă că a fost creat de Traian Băsescu. Răspunsul lui Traian Băsescu a fost o reacție „fulminantă”, găsește Șimonca. Băsescu le spune celor care l-au ascultat în Piața Victoriei pe Dragnea că tocmai el, „victima statului paralel” stătea cu „statul paralel” (citește Kovesi, Maior, Coldea și alții) la chefuri, în perioada 2010-2014, și anume în vilele SRI cutare și cutare.

Andreea Pora scrie în ediția online a revistei 22 că Liviu Dragnea și camarila lui „par loviți de stenahorie”. Și ei i se pare că, la cât de speriați și furioși sunt, s-ar putea să se aștepte la o sentință cu condamnare pentru liderul lor. Mai importantă ar fi însă mișcarea neașteptată a președintelui Klaus Iohannis, care a nominalizat un vicepreședinte PSD la conducerea, vacantă de multă vreme, a Serviciului de Informații Externe. Pe cât se pare, e un pesedist nu tocmai din tabăra lui Dragnea. Așadar, președintele ar fi început să joace pe scenariul suspendării sale de către Parlament în perioada următoare, caz în care măcar a „securizat” SIE. Rămâne de văzut dacă asta va ajuta și la succesul moțiunii de cenzură introduse în parlament de liberali și care va fi votată săptămâna viitoare.

XS
SM
MD
LG