Linkuri accesibilitate

„UE a renunţat la orice menajamente în faţa consolidării regimului autoritar de la Chişinău” (Horia Blidaru/Adevărul)


Ziare de la Bucureşti
Ziare de la Bucureşti

Revista presei românești.

Horia Blidaru scrie pe blogurile Adevărul despre rezoluția adoptată de Parlamentul European în urma căreia asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova rămâne suspendată „până la îndeplinirea precondiţiilor politice legate de democraţie, statul de drept şi drepturile omului”. Pentru că în forul parlamentar s-a vorbit de Moldova ca de un stat „eșuat” și „captiv”, rezultă că „UE a renunţat (...) la orice menajamente în faţa consolidării regimului autoritar de la Chişinău”, scrie Horia Blidaru.

Articolul are în vedere poziția exprimată de europarlamentarii români, dar și de principalele grupuri doctrinare. „88% dintre votanţi au respectat linia politică a propriilor grupuri parlamentare. Majoritatea a fost asigurată de membri ai grupurilor popular, conservator, liberal, verzi şi stânga radicală. Cele cinci grupuri au prezentat, de altfel, propunerea comună de rezoluţie”. S-au exprimat împotrivă reprezentanții partidelor extremiste, în timp ce socialiștii au avut consemn să se abțină. Totuși, zece au susținut rezoluția, iar doi dintre ei sunt români. Însă doar 12 din 32 de deputați români au votat în favoarea moțiunii.

Mai multe comentarii se ocupă astăzi de neînțelegerile din coaliția de guvernare de la București. Romulus Georgescu arată în România liberă că divergențele vizează teme economice și politice. Liderul liberal-democraților, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi blocat pe rând, cel puțin până acum, măsuri dezastruoase intenționate de Liviu Dragnea: reintroducerea impozitului progresiv, deci creșterea impozitului, confiscarea banilor din Pilonul II de pensii, modificarea Codului Penal prin ordonanță de urgență, și nu prin dezbatere parlamentară, suspendarea președintelui Iohannis chiar și după revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef anticorupție și, în sfârșit, ordonanța privind amnistia și grațierea.

Pe fondul zvonurilor că ALDE ar putea părăsi coaliția în favoarea unei majorități formate cu liberalii, liderul PSD a avansat ideea că Tăriceanu, și nu un pesedist ar putea fi candidatul unic al coaliției la prezidențiale. Ioana Ene-Dogioiu scrie pe site-ul ziare.com că probabil Dragnea îl consideră „prost” pe Tăriceanu. Varianta e exclusă. Niciodată PSD nu a intrat în campania pentru prezidențiale fără un candidat pesedist și care, candidând, să nu fi intrat în turul doi. Chiar dacă Dragnea vrea, pesediștii nu vor accepta. Liderii locali pot să nu susțină un candidat din alt partid. Posibil chiar ca Dragnea însuși să dea pe la spate acest ordin, scrie Ioana Ene, așa că totul nu e decât o capcană ieftină întinsă președintelui Senatului.

Ştiripesurse.ro îl creditează pe președintele ALDE cu o tactică pusă la punct cu grija față de susținătorii necesari la o adică: partenerii externi și respectiv președintele Klaus Iohannis. Călin Popescu Tăriceanu ar avea deja de ales între două oferte: „premier cu Iohannis președinte sau președinte cu Dragnea făcând jocurile”.

Cristian Câmpeanu îl critică aspru pe președintele Iohannis într-un articol din revista 22. E de acord că prestația sa publică în cazul revocării lui Kovesi a fost sub orice critică, a fost „de prost gust”, dar nu e de acord că președintele a devenit „inutil”. Deocamdată este singurul punct de sprijin al statului de drept, indiferent de slăbiciunile sale. Tot jocul de retrageri și tăceri aparent nemotivate ar putea fi o stratagemă de temporizare a dezastrului, un șah complicat. Scopul ar fi fost să se ajungă în punctul actual, când suspendarea a ieșit din discuție (și astfel riscul aprobării legilor justiției PSD evitat), iar decizia clarificatoare a Curții Constituționale – amânată pentru septembrie.

XS
SM
MD
LG