Linkuri accesibilitate

„Băiatul rău al politicii europene” (D.Târnoveanu/ Adevărul)


Ziare de la București

Revista presei românești.

În secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul se publică o analiză realizată de Dragoș Târnoveanu pentru platforma 45North despre impactul politicilor premierului Ungariei, Viktor Orban, asupra României. „Băiatul rău al politicii europene”, cum îl numește analistul, visează să devină lider regional și poate chiar continental. La Tușnad, s-a exprimat astfel încât rezultă că are în vedere să schimbe cursul politic al Uniunii Europene spre propria linie doctrinară, iliberală și naționalistă. Dragoș Târnoveamu se oprește mai mult asupra „subtilelor, dar causticelor exprimări de tipul graniţele din prezent ale Ungariei, terminologie folosită în secţiunea de discurs dedicată bazinului carpatic”, în care analistul vede încercarea de inoculare a ideii că „graniţele Ungariei sunt fluide şi se pot schimba, bineînţeles în favoarea Ungariei”. Orban profită de rămânerea în urmă și a României, dar și a altor state vecine cu Ungaria, în privința infrastructurii de transport, drept care vorbește despre reconstrucția bazinul carpatic pe această dimensiune. Din păcate, România, scrie analistul citat, nu are pe cine să dea vina decât pe ea însăși pentru situația în care se găsește.

Viktor Orban la Băile Tușnad, 28 iunie 2018
Viktor Orban la Băile Tușnad, 28 iunie 2018

Vikor Orban, premierul unui stat membru NATO, spune pe față că Ucraina nu are nicio șansă să adere la alianță. Dar cea mai interesantă parte a acestei analize este cea care a consultat rezultatul unei investigații a publicației independente Transilvania transparentă, care s-a ocupat de circuitul banilor alocați de Budapesta comunităților de maghiari din afara granițelor. Cele descoperite arată că nu e vorba de scopuri de păstrare a identității culturale decât în mică măsură, ci mai degrabă de propagandă, finanțată din fonduri controlate de FIDESZ. Practic, Ungaria „pune piciorul în ușa României”, care, se spune în cest text, ar trebui să se trezească. Are încă atuul că presa nu este jugulată în aceeași măsură ca în Ungaria.

Liderii României par să aibă însă alte griji. Dan Tăpălagă critică pe g4media inițiativa președintelui Klaus Iohannis de a sesiza la Curtea Constituțională cu faptul că premierul Viorica Dăncilă și-a desemnat singură un înlocuitor pe perioada de concediu, fără decret semnat de președinte. Tăpălagă crede că toată povestea echivalează cu a trage cu tunul într-o muscă. Ar fi fost de preferat ca președintele să reacționeze când „poliția a săvârșit unul dintre cele mai sinistre abuzuri din ultimii ani (cazul mașinii cu numere anti-PSD)”; la gafele de politică externă ale premierului Dăncilă, „care au făcut praf imaginea României în ochii partenerilor”; când ministrul apărării „a confirmat din prostie teoria Rusiei că la Deveselu ar exista rachete balistice, eroare cu consecințe devastatoare pe termen lung”. Să fi ieșit din muțenie măcar „după ce ministrul justiției Tudorel Toader a anunțat răspicat că va propune un OUG cu noi motive de revizuire a sentințelor definitive pronunțate în baza protocoalelor cu SRI”.

Ministrul Tudorel Toader
Ministrul Tudorel Toader

Cel puțin trei comentarii de azi îi dau replica Alinei Mungiu-Pippidi care a numit pe potențialii participanți la mitingul diasporei programat pentru 10 august „mahala” și „lumpendiaspora”. Unii o fac cu ironie caustică, alții, precum Claudiu Vrânceanu în Adevărul, cu date concrete despre aportul diasporei la echilibrul economiei românești și la dezvoltarea spiritului antreprenorial.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG