Linkuri accesibilitate

Dragnea chiar a crezut că marele miting al diasporei urmărea să răstoarne guvernul prin forță? (Andrei Cornea/ Revista 22)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la Bucureşti.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct


Andrei Năstase publică azi în secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul un articol în preajma mitingului anunțat pentru 26 august al diasporei moldovene, la Chișinău. Textul are o adresă precisă: oamenii în uniformă, cu sublinierea cuvântului „oamenii”, adică moldoveni care, ca și manifestanții, vor ieși din casele lor pe 26 august pentru a merge la miting, dar cu alt scop. „Omul în uniformă, oricare ar fi acesta, şi orice grad ar avea, este în slujba poporului său, Nu în slujba puterii politice meschine şi vremelnice”, atrage atenția liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”. „Fiţi demni şi curajoşi, faceţi cinste uniformei şi epoleţilor care stau aşezaţi pe umerii voştri. Fiţi cei care trebuie să apere poporul şi tara, nu un stat capturat de mafioţii care ne ţin în sărăcie familiile noastre şi ale voastre şi mai ales copiii. Fiţi oameni, nu mercenari! Nu mai staţi între popor şi dreptatea pe care o caută de atîţia ani! Treceţi acum de partea oamenilor care vă reprezintă, haideţi împreună să demontăm dictatura şi să alungăm uzurpatorul!”

În revista 22, Andrei Cornea se miră că Partidul Social-Democrat nu a vrut să-și îmbunătățească substanțial imaginea asigurând un miting al diasporei perfect pașnic, fără incidente. Ar fi fost o dovadă de vocație democratică. Numai că, spune Cornea, această putere nu este una rațională. Ipoteza ar fi că Liviu Dragnea, liderul PSD, chiar a crezut „în propaganda că marele miting al diasporei, anunțat cu mult timp înainte, urmărește să răstoarne Guvernul prin forță. Pentru mentalitatea sa ce poate fi mai suspect decât un miting urzit din străinătate, la care trebuie să participe mii de expați?”, când se știe că diaspora a votat constant împotriva PSD-ului. Pentru liderii acestui partid „toată istoria e gândită în termeni de complot și de acțiuni manipulativ-conspiraționiste: victoria neașteptată din 2014 a lui Iohannis (cu susținerea diasporei), incendiul de la Colectiv din 2016, manifestațiile din 2017, căderea celor două guverne PSD, care ar fi împiedicat partidul să-și savureze victoria electorală din 2016”.

Pe site-ul marginalia, Adrian Papahagi le propune românilor care se hrănesc cu mesajele postului TV Antena 3 să gândească cu mintea proprie și să compare: pe Emil Boc premier cu Viorica Dăncilă; pe Emil Boc primar harnic de Cluj cu Gabriela Firea primar la București; „pe Teodor Baconschi, intelectual și diplomat poliglot, care s-a luptat pentru dreptul de vot al diasporei, cu fosila dejist-ceaușistă Meleșcanu, cel care în 2014 închidea porțile ambasadelor, ca românii din străinătate să nu poată vota!”; pe „briliantul” ministru al educației Daniel Funeriu, „care a organizat un bacalaureat cinstit, a băgat în faliment fabricile de diplome, s-a luptat cu plagiatele, a introdus standarde de calitate internaționale în evaluarea universităților cu miniștrii Genunche și Pamblică!” (poreclele ultimilor doi titulari ai portofoliului de la educație; „Comparați-i măcar o clipă, continua autorul, pe curajoasa Macovei sau pe onorabilul Predoiu cu slugarnicul Tudorel Toader, prietenul penalilor, dacă socotiți că o asemenea comparație își are locul!” (Adrian Papahagi, marginalia)

XS
SM
MD
LG