Linkuri accesibilitate

„Chiar dacă va reuși să genereze ruperea PSD, rămâne de văzut dacă președintele va reuși să se reinventeze ca lider” (Dan Turturică/ Digi24)


Ziare de la București

Revista presei românești.

Comentatorul politic al site-ului Digi24, Dan Turturică, se oprește la fermitatea de al doisprezecelea ceas a președintelui Klaus Iohannis când a refuzat două propuneri de miniștri în cadrul remanierii guvernamentale și a amânat orice discuție despre alte două. Comentatorul constată că ar fi un moment oarecum favorabil pentru o schimbare, pentru că e pentru prima oară când în cadrul Partidului Social-Democrat a apărut o scindare semnificativă, despre care se mai și spune că i s-ar datora, parțial, și șefului statului. Măcar de-ar fi așa, rezultă din ce scrie Dan Turturică.

Problema este că temperamentul lui Klaus Iohannis nu seamănă cu cel al fostului președinte Traian Băsescu. Acela fusese comandant de vas, Iohannis – profesor de fizică, deci apetit pentru risc mult mai mic. Pe deasupra, e un dezavantaj că grupul „puciștilor” din PSD, cum li se spune, nu are un lider.

„Chiar dacă va reuși să genereze ruperea unei falii din PSD, iar Dragnea să piardă puterea, scrie Turturică, rămâne de văzut dacă (președintele) poate găsi resurse să se reinventeze ca lider. Care nu doar oprește catastrofe în al doisprezecelea ceas, dar care este capabil și să catalizeze energii, să inspire și să mobilizeze societatea pentru a realiza lucruri care nu ne ies de 30 de ani încoace. De asta va depinde nu doar realegerea sa, dar și victoria forțelor politice care ar trebuie să genereze o majoritate parlamentară sănătoasă”.

Pe site-ul ziare.com, Victor Pițigoi pornește de la răspunsul „grosolan” dat de liderul social-democrat Liviu Dragnea după ședința Comitetului Executiv al partidului, când a fost întrebat de presă ce va face dacă președintele va refuza și ultimii doi miniștri propuși de PSD: „Dacă președintele va sări iar cu picioarele pe Constituție, ne vom întâlni și vom vedea ce vom face", a spus Dragnea. Victor Pițigoi arată că Dragnea folosește tactica hoțului care strigă „Hoții!”. El este cel care încalcă flagrant Constituția, în timp ce președintele Klaus Iohannis este extrem de atent să nu o facă, până la a ajunge să fie criticat pentru lentoare în reacții.

Liderul PSD trage la răspundere guvernul și îi impune decizii de partid, deși Constituția spune că guvernul răspunde politic numai în fața Parlamentului. Același Liviu Dragnea uzurpă și prerogativele prezidențiale, fiindcă președintele este îndreptățit de Constituție să participe la ședințele guvernului, dar în guvernarea Dăncilă nu a făcut-o și nici nu a fost invitat. În schimb, Dragnea decide în mod curent cu premierul în Palatul Victoria înaintea ședințelor de guvern.

Presa a speculat destul de mult pe ideea unei șubreziri a coaliției de guvernare, a unor tensiuni între Liviu Dragnea și președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, care a făcut de câteva ori opinie separată. Emilian Isăilă, de la ziare.com, arată că lucrurile au evoluat: nu mai e niciun pericol pentru PSD să piardă voturile din parlament ale celor de la ALDE, pentru că ipoteza cea mai plauzibilă e că Tăriceanu singur ar putea ieși din ALDE, iar parlamentarii ALDE ar fi repede absorbiți în PSD. Recent, liderul ALDE european, Guy Verhofstadt, a declarat că în discuția purtată cu Tăriceanu la București, acesta a promis că toate recomandările Comisiei de la Veneția vor fi respectate. Că se va reveni, așadar, asupra legilor justiției, asupra Codurilor penale – greu de digerat pentru PSD. „Tăriceanu este prizonierul propriului partid”, este concluzia comentatorului.

XS
SM
MD
LG