Linkuri accesibilitate

„România socială abia își începe drumul schimbării” (Magda Grădinaru/ ziare.com)


„Sfârșitul liderului maxim” (Dan Tăpălagă/ G4Media)

Cum s-a schimbat scena politică în două zile și ce urmează. Despre aceste două lucruri scrie astăzi presa, îndemnând insistent actuala opoziție la cumpănire, la reflecție și analizând scenariile posibile și efectele lor. Dan Tăpălagă scrie pe site-ul G4Media că Liviu Dragnea a ieșit din scenă într-un mod lipsit de demnitate și că astfel face de rușine chiar tagma dictatorilor. Acestui „autocrat fără sprijin popular” „i-a lipsit până în ultimul moment minima decență, onoarea elementară de a demisiona pentru a nu intra în pușcărie direct din fruntea partidului și din funcția de președinte al Camerei Deputaților”. Nu e însă vorba numai de el: a lăsat în urmă un partid în degringoladă, în care nu s-a găsit nimeni care să-i ia apărarea ieri. Și pentru Dragnea, dar și pentru Partidul Social Democrat, veriga slabă a fost, spune Dan Tăpălagă, că „nu au avut niciodată o bază de susținere reală. Nu s-au bazat niciodată pe adepți convinși de ideologie, (…) ca FIDESZ-ul lui Orban sau AKP-ul lui Erdogan”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

PSD-ul ar fi trebuit să moară de treizeci de ani. „A dovedit o rezistenţă remarcabilă şi o capacitate extraordinară de a reveni după momente grele, dar toate astea s-au sfârşit”, scrie Ion M. Ioniță pe blogurile Adevărul. El spune că partidul i-a fost complice lui Dragnea : „PSD a participat cu voluptate la spectacolul violenţelor din 10 august”, „PSD a vrut să pună justiţia în slujba partidului. Şi a fost foarte aproape să reuşească”, „PSD a urât inteligenţa şi valoarea umană”.

După ieșirea din scenă a acestui „lider toxic”, cum îl numește Magda Grădinaru de la ziare.com, „România socială abia își incepe drumul schimbării, dacă, după ce electoratul și-a făcut treaba, și-o vor face și noii politicieni cărora le-a acordat încrederea”. Cei de la alianța USR-PLUS au obținut mai mult decât și-au propus. De fapt, au primit, spune jurnalista, „un cec fierbinte care, dacă nu va fi îndeplinit punct cu punct și fără reproș, va fi responsabil de intrarea într-o nouă perioadă de deziluzie și de nepăsare electorală”. Magda Grădinaru adaugă că „În afara voturilor din țară, Alianța 2020 a obținut o poziție de forță în noul grup din Parlamentul European și va fi pentru prima dată când o formațiune politică din România va fi fondator, și nu va completa doar o adeziune de membru” (e vorba de noul grup în Parlamentul European inițiat de partidul En Marche, condus de președintele francez Emmanuel Macron).

Cristian Hostiuc (Ziarul financiar) găsește o etichetă inspirată pentru „adevărații câștigători ai alegerilor”: „generația cu cardul de gât”. E vorba de cardul de acces în clădirile de birouri, unde clasa de mijloc muncește mai mult de opt ore pe zi. E vorba de generația urbană care are meeting-uri, prezentări, target-uri, raportări, „trăieşte” în mall-uri, generaţia de city-break-uri, de Zara şi H&M, de clinici private de sănătate. Scurtăm: „Este generaţia care s-a pliat birocraţiei multinaţionalelor şi care vrea o anumită ordine şi disciplină”. Culmea ironiei, măririle de salarii cu care PSD a crezut că-și plătește electoratul au fost, arată Cristian Hostiuc, mai ales în beneficiul acestor oameni tineri, care nu au votat PSD.

XS
SM
MD
LG