Linkuri accesibilitate

Cum poate boicota PSD instalarea guvernului înainte de prezidențiale (Dan Tăpălagă / G4Media)


Revista presei de la București.

Premierul desemnat al României, Ludovic Orban, a anunțat astăzi varianta de calendar pe care ar dori-o pentru audierea în Parlament a noilor miniștri și, respectiv, votul în plen. Totul s-ar încheia luni, 4 noiembrie. Acest anunț a venit simultan cu informații despre negocierile liderului liberal cu partidele de opoziție, în urma cărora susține că a făcut pași mari în a obține sprijinul la vot.

Comentatorii din presă sunt mult mai sceptici. Mai toți sunt convinși că totul va trena, că Viorica Dăncilă, deși demisă prin moțiune de cenzură, are șanse să rămână la Palatul Victoria până după alegerile prezidențiale, ba chiar că președintele Iohannis, potențial câștigător al scrutinului, conform sondajelor, ar putea numi după alegeri pe altcineva decât Orban ca să formeze guvernul.

Dan Tăpălagă scrie pe site-ul G4Media că optimismul lui Ludovic Orban pierde din vedere cum poate boicota PSD instalarea guvernului înainte de prezidențiale: nu va fi cvorum la votul în plen sau pur și simplu calendarul definitivării guvernului nu va fi pus pe ordinea de zi a Birourilor permanente. Există un precedent: în 2009, înaintea alegerilor prezidențiale câștigate atunci de Traian Băsescu, echipa gândită de premierul desemnat Liviu Negoiță nu a putut fi nici audiată, nici votată, pentru că subiectul nu a fost pus pe ordinea de zi. Și așa s-a făcut că, după alegeri, Băsescu l-a desemnat drept premier pe fostul premier Emil Boc, destituit prin moțiune de cenzură.

România nu a fost la fel de prevăzătoare ca Germania, a cărei legislație stipulează că partidele care votează o moțiune de cenzură împotriva cancelarului în funcție sunt obligate să aleagă un nou cancelar, pentru ca precedentul să poată fi demis. Detaliul e prezent în articolul publicat de Ion M. Ioniță pe blogurile Adevărul, cu referire, desigur, la atitudinea partidelor de opoziție după succesul moțiunii de cenzură. Liderul Uniunii Salvați România, Dan Barna, a spus direct că nu este mandatul USR să scoată România din criză, iar afirmația a stârnit numeroase comentarii. Ioniță nu vede progres în discuțiile lui Orban cu partidele din opoziție: „După ce au dat jos Guvernul Dăncilă, spune el, cavalerii dreptăţii şi aliaţii lor de conjunctură au decis că e greu la putere şi că trage curentul la Palatul Victoria. Ludovic Orban a fost lăsat cu cartoful fierbinte în mâini şi cam asta e, la revedere şi la vară cald!”. Jurnalistul caută și o soluție: un guvern minoritar care să funcționeze patru-cinci luni, să facă rectificarea bugetară, să organizeze alegerile, să poată schița bugetul pe anul următor, să organizeze bietul examen de rezidențiat pentru tinerii medici. „Cei care l-ar susţine la votul de învestitură, spune el, ar avea controlul şi, dacă se tem atât de mult de responsabilităţi, pot adopta o nouă moţiune de cenzură. Aşa s-ar merge spre alegeri anticipate cu un alt guvern, măcar în formulă completă”.

Magda Grădinaru, de la ziare.com, numește la rândul ei reușita moțiunii de cenzură împotriva cabinetului Viorica Dăncilă „o victorie înfrântă”.

Numai Sorin Ioniță, care a participat ca președinte al organizației EFOR la consultarea premierului desemnat cu societatea civilă, e ceva mai pozitiv, comunică pe contributors 12 teme importante pentru viitorul guvern. Printre ele, două tururi de scrutin la alegerea primarilor, reducerea subvenției acordate partidelor, numirile la vârful parchetelor, dregerea relațiilor externe ale țării și renunțarea la orice măsuri sau acte normative care ar limita, pe model rusesc, activitatea organizațiilor nonguvernamentale.

XS
SM
MD
LG