Linkuri accesibilitate

Decontul i-ar putea veni președintelui Dodon mai devreme decât se așteaptă (Iulian Chifu/ blogurile Adevărul)


Revista presei de la București.

Într-un articol dedicat vizitei la Moscova a noului premier Ion Chicu, Iulian Chifu scrie pe blogurile Adevărul că noua formulă politică din Republica Moldova vine și cu costuri pentru Rusia. „Campania electorală şi preluarea Chişinăului au costat mult, foarte mult, nemăsurat de mult, unii ar spune că s-a aruncat de-a dreptul cu bani pe fereastră şi că nu merită neapărat fotoliul de primar al capitalei aceste investiţii. Şi nu s-a făcut din banii de acasă ai lui Dodon”.

„Moscova e cea care intră acum sub presiune să scoată bani să-şi susțină pupilul de la Chişinău. Bani, avantaje, prețuri mici la gaz (pe unde le aduc? Acordul de tranzit cu Ucraina e în suspensie, neclar şi nesigur). Deschiderea pieței ruse pentru produsele agricole. Dacă nu, costurile se multiplică direct în curte la Dodon”. O a doua consecință devine ingrată pentru Igor Dodon, care ajunge ținta numărul unu. Toate nemulțumirile se vor raporta la el și la promisiunile lui, nu neapărat la noul guvern. Așa că Iulian Chifu crede că decontul i-ar putea veni președintelui socialist mai devreme decât se așteaptă.

G4 Media alimentează cu știri despre această vizită a unui premier moldovean, prima după șapte ani. Via Agerpres, citează declarațiile premierului rus Dmitri Medvedev, care vorbește despre dorința Moscovei de a recupera din „oportunitățile pierdute în Moldova”. Vicepremierul Dmitri Kozak a confirmat că Ion Chicu a solicitat un împrumut de 500 de milioane de dolari, iar guvernul rus așteaptă propuneri concrete privind destinația acestor bani.


Continuă comentariile despre cele două dezbateri separate ale candidaților la președinția României, care se vor confrunta duminică la urne. Ioana Ene-Dogioiu scrie pe site-ul ziare.com că rămâne de neconceput ca Viorica Dăncilă să ajungă președinte. Discursul domniei sale „a fost o colecție de inepții, minciuni, manipulări grosiere, umor involuntar, agramatisme, victimizare și enorm tupeu.

„Dna Dăncila este o impostoare din secundă în care a depășit nivelul organizației locale Videle, o creație caricaturală a dragnismului târziu”. Jurnalista nu dă sfaturi de vot, dar spune că votul pentru Klaus Iohannis e „obligatoriu” și nu trebuie considerat „o capitulare”. În schimb, are critici aspre privind conținutul unora din răspunsurile președintelui la dezbatere, în special atunci când a susținut că nu a avut cunoștință de una și alta, de pildă de ce se pregătea pentru 10 august 2018. „Faptul că domnia sa nu ar fi știut lucruri esențiale pe care presa, cu pârghii cu mult mai modeste, le vehicula, mi se pare extrem de grav. (…) Președintele a lăsat impresia că fie nu știe să folosească pârghiile, nu multe, dar foarte importante ale funcției prezidențiale, fie nu-l interesează să le folosească. Pe scurt, ori e nepriceput total, ori minte. Ambele mi se par grave”.

În Dilema Veche, Andrei Pleșu ironizează – ce altceva ar mai fi de făcut, în afara votului – pe cei din PSD care l-au comparat pe Klaus Iohannis cu șefi de lagăre naziste, cu Hitler, cu Mussolini. Așadar, „incriminare după criterii etnice”. S-au trezit cam târziu, scrie Pleșu, „la câți străini (…) bântuie prin partea locului! (…) Trebuia să începem curățenia mai demult!” Urmează o listă de personalități cu rol decisiv în istoria modernă a românilor, de la Regele Carol I până la I. L. Caragiale și Constantin Noica, și care toți au fost sau au avut strămoși „străini de neam”.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG