Linkuri accesibilitate

„Cum poate un ministru să spună că programul lui se încheie la 16.00?” (Iulian Anghel/ Libertatea)


Tot mai multe critici la adresa guvernului liberal condus de Ludovic Orban. În jurul ministrului sănătății s-a aprins scandalul, după ce presa a dezvăluit că medicul chirurg Victor Costache continuă să opereze „după program”, adică „în timpul liber”, în clinici private. Amănuntul, aparent neimputabil, pentru că nu e vorba de salariu din bani publici, a fost însă pus de jurnaliștii de la Libertatea în relație cu noul act normativ dorit de ministru, și anume ca sistemul național de asigurări de sănătate să acopere și serviciile medicale efectuate în clinici private.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link directIulian Anghel semnează editorialul de azi din Libertatea și se miră că ministrul Costache își poate încheia programul de lucru la ora 16 ca să meargă la celălalt job, în clinica privată. „În urmă cu câţiva ani, scrie el, am stat cu tatăl meu 12 ore, aşteptând un medic în Spitalul Oftamologic din Lahovari. Am fost programaţi la 7 dimineaţa şi am fost primiţi la 7 seara. Eu jos, în sala de aşteptate, tata sus, în spital. În aceeaşi vreme, medicul nostru opera în clinica lui privată. «În timpul liber». Timp liber, plătit de stat. Cum poţi primi bani de la stat, în vremea în care tu lucrezi pentru altcineva? Cum poate un ministru să spună că programul lui se încheie la 16.00?” Se poate, scrie jurnalistul, atacând de această dată direct la liberali: „Guvernezi prin asumări de răspundere şi prin ordonanţe de urgenţă, faci fiţe la proletariat cu eliminarea pensiilor speciale, apoi închizi prăvălia la ora 16.00, dormi un pic, iar la 20.00 eşti la televizor şi explici cât de rău este PSD care ți-a făcut deficitul bugetar de 5% din PIB. Asta înseamnă că eşti liberal”.

Curtea Constituțională a invalidat o lege pentru care guvernul și-a asumat răspunderea. Nu a găsit neconstituționale articolele ei, ci pur și simplu a sesizat că subiectele nu se încadrau în prevederile excepționale vizând asumarea răspunderii. Era vorba de finanțarea navetei elevilor către școală și încă ceva. „Veți spune că astăzi aceasta este singura cale a unui guvern minoritar să își treacă legile, si poate părea legitim. Dar odată precedentul validat, el ar putea fi folosit mâine și de un guvern majoritar, care nu se teme de moțiune, dar nu are niciun chef să mai aștepte după Opoziție și procedură. Cum ar fi? Ar fi un fel de dictatură”. De unde și întrebarea retorică a Ioanei Ene pe site-ul ziare.com: „Ne tot plângeam că se abuzează de OUG-uri. Acum începe abuzul de angajări?”

În Ziarul de Iași, Cosmin Pașca scrie despre asumarea răspunderii pentru suprimarea pensiilor speciale, cu excepția celor ale polițiștilor și militarilor, adică a celor mai multe. El se teme că planul B despre care a vorbit la Iași Președintele Klaus Iohannis presupune o negociere urâtă: „Alegerile anticipate, votul în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale sunt cele trei angajamente mari, tranzitorii, luate de Guvernul Orban la învestire. Toate trei sunt expuse unor vicii de neconstituţionalitate, cel puţin judecând după speţe asemănătoare în care CCR s-a exprimat. În aceste condiţii, singurul plan B pe care preşedintele şi liberalii se pot baza ar fi o «complicitate» deja negociată cu o majoritate a judecătorilor Curţii.”

XS
SM
MD
LG