Linkuri accesibilitate

„Dăncilă era marioneta lui Dragnea. PNL a ținut să aibă și el marioneta sa” (Cristian Preda/ ziare.com)


Revista presei de la București.

Informații despre declarațiile premierului unar Viktor Orban, făcute cu ocazia vizitei la Chișinău, au fost publicate astăzi de Evenimentul zilei. Titlul știrii atrage atenția asupra îndemnului adresat de Orban ca Republica Moldova să continue pe calea europeană, inclusiv cu sprijinul Ungariei. E citată știrea transmisă de agenția de presă ungară MTI, via Agerpres, care vorbește despre domeniile în care cele două țări vor colabora în baza acordului de parteneriat strategic semnat și despre deschiderea unei linii de credit de 100 milioane de dolari.

După cum ați aflat, Florin Cîțu, desemnat să formeze un nou guvern care urma să fie votat astăzi în Parlamentul de la București, a renunțat la desemnare cu o jumătate de oră de ședința plenurilor reunite, așa că ședința nu s-a mai ținut. Urmează o nouă desemnare, noi consultări cu partidele, noi audieri și abia apoi votul de învestire a unui guvern cu puteri depline. Partidul Național Liberal „ne-a servit astăzi o scenetă de prost gust”, scrie Cristian Pantazi de la G4Media la scurt timp după consumarea acestui neașteptat episod și adaugă: „Ce au făcut azi Ludovic Orban, Florin Cîțu, președintele Iohannis și PNL este unul dintre cele mai iresponsabile acte politice din istoria recentă. Cu o țară confruntată cu cea mai mare criză de sănătate publică din ultima jumătate de secol, cu o criză economică iminentă, PNL își permite să prelungească instabilitatea și criza politică care paralizează mare parte din reacțiile rapide de care are nevoie populația”. De pildă, un guvern interimar, cum este cel condus de Ludovic Orban, nu poate da ordonanțe de urgență și nici nu poate face rectificare bugetară, deși resursele bugetare se topesc văzând cu ochii în epidemia de coronavirus.

Cristian Preda scrie pe site-ul ziare.com: „Dăncilă era marioneta lui Dragnea. PNL a ținut să aibă și el marioneta sa. Orban l-a găsit pe Cîțu. Dăncila era nătângă, Dragnea era corupt, Orban nu e, Cîțu nu e. Dar e posibil ca prețul plătit de peneliști să fie mai mare decât cel plătit de pesediști”.

În sfârșit, Cristian Tudor Popescu a reacționat rapid la televiziune și figurează pe site-ul Digi24 cu concluzia că „Depunerea mandatului de prim-ministru desemnat de către Florin Cîţu „închide cercul ridicolului pe care l-a început PNL sub înţeleapta conducere a preşedintelui Iohannis”.

Ziariștii au scotocit prin culisele retragerii lui Florin Cîțu. Sebastian Zachmann scrie în Adevărul că retragerea i-ar fi fost cerută imperativ de către Ludovic Orban însuși, în momentul în care era aproape clar că guvernul Cîțu va trece de votul parlamentarilor. Intențiile partidelor s-au schimbat pe ultima sută de metri. Zachmann scrie că ar fi existat „o înţelegere între Marcel Ciolacu, Ludovic Orban şi Klaus Iohannis ca Guvernul Cîţu să nu treacă de Parlament şi, prin urmare, să se ajungă la anticipate. Numai că Marcel Ciolacu nu a reuşit să se impună în faţa propriului partid. Joi dimineaţă, parlamentarii PSD i-au cerut şefului interimar al PSD să voteze Guvernul PNL, pe fondul crizei Coronavirus şi a deciziei CCR, care a îngropat alegerile anticipate”.

Dan Tăpălagă (G4Media) e extrem de dur cu deciziile președintelui Iohannis, care, în aceste zile pline de panica noului virus, a semnat decretele de instalare în funcție a șefilor principalelor instituții din justiție. Cu o singură excepție, cei aleși au probleme de credibilitate și competență, consideră Tăpălagă.

XS
SM
MD
LG