Linkuri accesibilitate

Motivația CCR arată clar că scopul a fost subordonarea politică a procurorilor (Ioana Ene-Dogioiu/ Ziare.com)


Zare d ela București
Zare d ela București

Revista presei românești

Puterea se pregătește de un uriaș miting de auto-susținere, mâine seară la București. În presă se observă că protestatarii din opoziție au fost mult mai puțin activi în ultima vreme. Prea puțini au ieșit în stradă să protesteze față de verdictul Curții Constituționale a României în chestiunea revocării procurorului-șef anticorupție, scrie Liviu Ornea în Observator Cultural. El se teme că mulți vor începe să-și spună: „până la urmă, nici cu ăștia ai lui Dragnea nu e așa de rău – mai ales că ceilalți, opoziția, nu par să arate mare lucru, tot pe‑acolo par să fie și ei”. „Oboseala, lehamitea și senzația, mai mult sau mai puțin explicită, că ne-au încălecat de tot și nu prea se mai poate face nimic. E un fel insidios de a accepta răul, de a te obișnui cu el și de a nu-l mai băga în seamă (cei care au trăit perioada dinainte de 1989 știu prea bine despre ce vorbesc)”.

În cotidianul Gândul, Paul Chioveanu scrie că România va intra mâine într-un club mai ciudat: cel al statelor unde puterea face mitinguri de protest, sau ai bine zis de auto-legitimare. Inițiativa coaliției PSD-ALDE seamănă cel mai bine cu ce a făcut puterea din Polonia în 2015. Jaroslaw Kaczynski spunea atunci mulţimii venită la protest în semn de sprijin: „Am câştigat alegerile, dar nu avem dreptul de a stabili legi şi de a remodela Polonia”. Sună cunoscut.

A fost apoi Ungaria cu Viktor Orban, care a adăugat mesajului către suporterii săi că Ungaria salvează Europa (de forțele oculte, gen Soros, și de imigranți). Mesajul PSD pentru mâine sună astfel: „Îi aşteptăm pe toţi cei care doresc să trăiască într-o ţară liberă, într-o ţară în care să nu mai fie instituţii aflate sub o teroare, într-o ţară în care din cauza sau datorită unei propagande toxice uriaşe se pune problema ca o structură nelegitimă, obscură, subterană să paraziteze instituţiile statului, să paraziteze deciziile şi să influenţeze într-un mod ocult decizii importante (…).” Paul Chioveanu reamintește însă că PSD a mai anunțat de trei ori acest miting sub alte teme: pentru susţinerea lui Liviu Dragnea în noiembrie 2017, pentru sprijinirea familiei tradiţionale în aprilie 2018 şi pentru susţinerea guvernului Dăncilă la sfârşitul lunii trecute. Va să zică, nu e vorba de temă, ci doar de a transmite Occidentului că în România nu sunt doar manifestanți anti-guvernamentali.

Aseară a fost publicată în Monitorul Oficial decizia Curții Constituționale în cazul Kovesi. Ioana Ene-Dogioiu (ziare.com) face o analiză din care rezultă cât de grave sunt consecințele inițial camuflate ale acestui dosar. Formulările din motivația CCR arată clar că scopul a fost subordonarea politică a procurorilor. Ioana Ene dezvoltă prin deducții: deși nu apare explicit că ministrul de justiție se va putea amesteca în anchetele procurorilor, subordonarea politică va funcționa ierarhic. Un procuror care s-ar încăpățâna să investigheze un dosar neconvenabil puterii va fi ușor de virat sau de lăsat fără obiectul muncii. Despre cealaltă consecință dramatică s-a scris deja îndeajuns: președintele țării este privat de CCR de o seamă din atribuțiile prevăzute chiar în Constituție. E redus la postura unui „funcționar care are dreptul să verifice, practic, doar dacă sunt bifate toate etapele procedurii de revocare și dacă actele sunt în dosar cu șină”.

XS
SM
MD
LG