Linkuri accesibilitate

Presa din România: analize și comentarii, în ajunul alegerilor din R.Moldova


Noutăți în presa din România.

Analize și comentarii tranșante în presa din România, atât pe tema alegerilor de duminică din Republica Moldova, cât și pe subiectul luptei pentru poziția de viitor președinte al Partidului Național Liberal (congres de alegeri, în toamnă). Partidul Acțiune și Solidaritate va câștiga alegerile anticipate duminică, susțin atât Iulian Chifu (cu convingere pe blogurile Adevărul), cât și (ca urmare a unei deducții din date, dar fără empatie) Dorin Popescu, pe spotmedia.ro.

Iulian Chifu vede o singură necunoscută: rata participării la scrutin. Dar ea ar putea juca în defavoarea partidului favorit numai dacă stânga ar reuși doar ea o mobilizarea cu totul specială. Chifu pomenește și una din tehnicile care pot face să rămână în case alegătorii unei anumite formațiuni: să fie lăsați să creadă că deja au câștigat. Cât privește diaspora, e perioadă de vacanțe atât pentru moldovenii din Europa, cât și pentru cei din Rusia sau Transnistria pro-rusă. Una peste alta, analistul publicat de Adevărul prognozează victoria PAS, fie și numai pe seama redistribuirii de voturi de la partidele mici care nu vor intra în Parlament.

Pe Dorin Popescu îl indispune faptul că alegerile din Moldova sunt, ca întotdeauna în ultimii treizeci de ani, „prioritar geopolitice”. „Cred, spune comentatorul, că scena politică din Republica Moldova se află încă în siajul euforiei de a o fi ales ca președinte pe Maia Sandu în urma unui scrutin cu participare masivă a diasporei și a mediilor proeuropene din țară”, care „știu că parcursul european al Maiei Sandu are nevoie și de o majoritate politică în Parlament pentru a construi un parcurs proeuropean predictibil, iar proeuropenii din Moldova vor crea prin vot această majoritate, după modelul patentat relativ recent la Kiev”. Blocul socialiști-comuniști și-a atins limitele, nu va obține mai mult decât spun sondajele, așadar PAS va câștiga, la limită sau nu. Ulterior, însă, „Este de așteptat ca acest suport să se degradeze într-un interval de timp mediu, similar modelului «Zelenski – Sluga Narodu», sabotat harnic din interiorul Parlamentului și din afara acestuia”. Oricum, analistul publicat de spotmedia adaugă : „tradiția politicii de peste Prut de a atrofia narațiunile de succes mă obligă la precauție”.

Comentariu dur la adresa președintelui Klaus Iohannis pe G4Media, semnat de Cristian Pantazi. Șeful statului este făcut vinovat de stagnarea reformelor. Imediat ce a ajuns la putere Klaus Iohannis ar fi abandonat tema crucială a justiției. Ultima dovadă ar fi că, anul acesta, de ziua justiției, nici nu a făcut vreo declarație. „Strategia PNL, UDMR și a lui Iohannis” de a perpetua sistemul lăsat la cheie de PSD e evidentă. De remarcat că atacul lor la Justiție nu e zgomotos și agresiv ca al PSD. Tactica e diferită: ei distrug justiția nefăcând nimic pentru a o repara”, scrie Pantazi.

Pentru Dorin Dobrincu, contributors.ro, la Iași, la alegerea liderului de filială județeană, atât Ludovic Orban, președintele în funcție, cât și premierul Florin Cîțu, contracandidatul său la conducere, au făcut figură mediocră. Dobrincu compară cele două scenarii: cu Orban la șefia liberală, sau cu Cîțu. În opinia sa, faliile deja grave din partid se vor adânci cu Ludovic Orban, care duce partidul în jos pe panta naționalismului conservator. Așadar Florin Cîțu ar fi mult mai potrivit. „În spatele domnului Cîțu sunt alte facțiuni cu agendă și discurs identice, poate mai puternice și mai influente atât în interiorul partidului, cât și în afara acestuia”.

XS
SM
MD
LG