Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00
Link direct

„Pe Sănătate Info citiți astăzi despre promisiunile Ministerului Sănătății, care a dat undă verde fertilizării in vitro. Potrivit regulamentului aprobat în luna februarie 2017 fertilizarea trebuie să fie achitată din fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală. Deocamdată însă promisiunea rămâne doar pe hârtie. Compania Națională de Asigurări în Medicină încă nu a încheiat contracte cu instituțiile medicale private care urmează să ofere aceste servicii, iar Ministerul Sănătății încă nu a transmis către CNAM lista persoanelor eligibile pentru această intervenție. Deși sunt două luni de la aprobarea Regulamentului, până acum niciun cuplu nu a beneficiat de procedura gratuită de fertilizare in vitro.

Mai aflați de pe Sănătate Info despre inspecția ministrei Sănătății în mai multe spitale municipale și raionale. Demnitarul a ajuns la o concluzie cunoscută de toată lumea – pacienții sunt obligați să plătească pentru medicamente, bandaje, seringi și tot de ce au nevoie pentru tratament. Asta chiar dacă sunt asigurați medical și chiar dacă statul are obligația de a-i trata gratuit. Vizita-fulger a Ruxandei Glavan trezește un șir de întrebări – de ce n-a mers și la spitalele republicane, acolo unde fluxul de pacienți este cel mai mare și unde pacienții tot reclamă abuzuri. De exemplu – la Spitalul Clinic Republican, unde este președinta Consiliului de Administrație și unde CNAM declară că a găsit nereguli. Ultimul studiu al Biroului Național de Statistică pentru anul 2017 arată că moldovenii asigurați plătesc în medie 127 de lei suplimentar pentru o zi/pat, în timp ce cheltuielile pentru cei neasigurați sunt mai mari.

Tot pe Sănătate Info citiți despre anunțul făcut de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, privind accesul pacienților cu HIV la medicamente. PNUD ne informează că a finalizat procedura de procurare a preparatelor antiretrovirale. Medicamentele au ajuns în Moldova și au fost distribuite în spitale. Toată achiziția se cifrează la aproape jumătate de milion de dolari.

În final citiți povestea de viață a celui mai longeviv medic obstetrician-ginecolog din raionul Orhei, care la vârsta de 74 de ani continuă să activeze în regim obișnuit în secţia de Maternitate a Spitalului Raional Orhei. Minodora Cucu, medicul pilon al primului Centrul Perinatal din Moldova, a devenit salvator de vieţi dintr-o simplă întâmplare. Nu a simțit chemarea vocaţiei şi nici nu provine dintr-o familie de doctori, care să-i fi insuflat dragostea pentru medicină. Cea care a inspirat-o de fapt să facă acest lucru a fost colega ei de clasă, care într-o zi i-a propus să aplice împreună la Colegiu de Medicină din Orhei. În scurt timp, datorită caracterului ei exigent şi puternic a devenit unul dintre cei mai buni medici ai maternităţii din Orhei. Ulterior, fratele acesteia i-a urmat preferințele în materie de carieră.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG