Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00
Link direct

„Viața a doi pacienți cu insuficiență renală a fost salvată, după ce au fost supuși unor intervenții de transplant de rinichi. Organele au fost prelevate de la un pacient în moarte cerebrală, internat la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” din Capitală. Astfel, cu rinichi noi s-au ales doi bărbați în vârstă de 39 şi 46 de ani. Donatorul organelor este un bărbat de vârsta a treia, care a suferit un accident vascular cerebral și nu a mai putut fi salvat.

Condițiile de muncă și lipsa unor salarii decente sunt câteva dintre criteriile care contribuie enorm la instalarea sindromului burnout sau epuizării profesionale în rândul medicilor din Moldova. Din acest motiv, mulți dintre ei, ajunși la exasperare, devin apatici față de pacienți sau chiar părăsesc sistemul de sănătate în favoarea altuia mai bun. Alții sunt mai radicali și chiar după ani de studii și muncă, își schimbă profesia. Declarațiile aparțin mai multor specialiști din sănătate și au fost făcute publice la conferința „Prevenirea sindromului Burnout în activitatea profesională prin Metoda Balint”.

Sindromul burnout sau arderea profesională poate apărea în rândul doctorilor, a căror specialitate este foarte solicitantă. Aici vorbim de medicii urgentiști, cei din secțiile de terapii intensive, echipele SMURD sau chirurgii care petrec ore în șir în sălile de operații.

A ajuns în America cu 100 de dolari în mână, o valiză cu niște haine și o dorință nebună să cucerească lumea. Visul ei de a ajunge în Statele Unite era, cel puțin până aici, împlinit. Urma însă greul pe care Ludmila Budeanu, originară din satul Ulmu, raionul Ialoveni, l-a acceptat fără ezitare. Acum urmează școala de Nursing și se visează medic anesteziolog în New York.

Specialiștii în medicamente cer restricționarea comercializării medicamentului ibuprofen, după ce un studiu a arătat că acesta crește riscul de stop cardiac cu peste 30 la sută, constată cercetătorii danezi.

Mai puține atacuri cerebrale și internări în spital din cauza fumatului și cifre de afaceri mai mari pentru patronii de baruri și restaurante, acestea sunt rezultatele introducerii legii antifumat în România, la un an de la implementare, potrivit adevarul.ro. Astfel, numărul de externări pentru boli atribuite fumatului în 2016 versus 2015 a scăzut, ceea ce se traduce prin mai puţine îmbolnăviri acute provocate de tutun.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG