Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00
Link direct

„Citiți pe Sănătate INFO despre deschiderea la Chișinău a Centrului Universitar de Reabilitare Medicală, dotat cu cele mai moderne echipamente. Aici vor putea beneficia de servicii de reabilitare în condiții moderne pacienții care au suferit diverse traume ale mâinilor și picioarelor sau accidente vasculare cerebrale. Pentru țara noastră deschiderea unui astfel de centru este o premieră, deoarece este singura instituție de stat care oferă o gamă largă de servicii de reabilitare, precum acupunctură, hidroterapie, kinetoterapie și multe altele, toate sub același acoperiș.

Instituțiile medicale au dreptul să se împrumute între ele cu medicamente vitale, potrivit unui ordin semnat pe 30 mai, care le permite instituțiilor medicale să se împartă cu medicamente vitale, în cazul în care agenții economici întârzie să facă livrările. Decizia a fost luată după ce mai multe firme câștigătoare nu și-au onorat obligațiile și n-au livrat spitalelor preparatele necesare. Cel puțin acesta este argumentul principal enunțat de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate. Unii directori spun că situația este de-a dreptul gravă, iar de vină este și procedura greoaie și proasta planificare a stocurilor.

Tot mai mulți oameni din Comuna Bubuieci suferă de boli diareice acute în ultimii ani. Potrivit specialiștilor din sănătate publică, numărul de îmbolnăviri a crescut cu 73%, începând cu anul 2013. Medicii atenționează că problema cea mare este groapa de gunoi de lângă sat, unde sunt depozitate toate deșeurile din Municipiul Chișinău. Riscurile pentru sănătatea populației vor crește, afirmă specialiștii, dacă responsabilii nu vor găsi o soluție. Oamenii se pot îmbolnăvi de rabie, encefalită sau chiar ciumă.

Tot pe Sănătate INFO citiți interviul realizat cu directorul executiv al Asociației Abilitarea Copilului și Familia „Ave-Copiii” - Mariana Ianachevici, despre fenomenul, devenit incontrolabil, al rezolvării problemelor, inclusiv medicale, pe net. De ce ia amploare, unde se pierde discernământul și dacă mai putem îndrepta lucrurile.

Deja de un an în Republica Moldova se organizează licitații publice, după o lege nouă, fără ca participanții la tendere să poată depune contestații. De la începutul acestui an, în Sănătate există și o instituție nouă care organizează exclusiv tendere în sectorul medical, pentru care sunt percepute taxe. Fără un mecanism de contestare există probabilitatea ca transparența în licitații să fie mimată, atrag atenția experții. Numai în Sănătate în peste 280 de licitații nu s-a asigurat dreptul la contestare.

Exact în ziua în care Expert-Grup publica o analiză despre riscurile lipsei de transparență în achizițiile publice, Ministerul Sănătății a organizat un eveniment prin care comunica jurnaliștilor cât de transparent este Centrul Achizițiilor Centralizate în Sănătate și câte economii a reușit să facă instituția.”

XS
SM
MD
LG