Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:20 0:00
Link direct

„Citiți pe Sănătate Info despre cazul medicului chirurg de la Spitalul Clinic Republican, reținut de ofițerii și procurorii anticorupție, fiind bănuit de corupere pasivă. Doctorul ar fi pretins și primit de la fiica unei paciente 5.400 de lei pentru efectuarea calitativă a unei intervenții chirurgicale. Asta deși, în lipsa poliței de asigurare, pacienta a achitat toate taxele de stat. Dacă va fi găsit vinovat, chirurgul riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unități convenționale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

În Moldova, numărul copiilor care se nasc cu diverse malformații congenitale este în creștere de la un an la altul. Ponderea acestora este de aproximativ 5% din numărul total de nou-născuți, spun specialiștii. Cei mai mulți, se nasc cu sindromul Down, urmează cei cu malformații ale inimii și ale sistemului digestiv și respirator. Altfel, în Moldova la 1.000 de nou-născuți revin 12 copii cu astfel de probleme. În țară, anul trecut s-au născut în total 38 de mii 538 de bebeluși, potrivit datelor preliminare ale Centrului Național de Management în Sănătate. Cauze sunt mai multe, afirmă specialiștii. Pe de o parte, multe gravide nu efectuează toate investigațiile necesare în sarcină, cu atât mai mult testele genetice. Pe de altă parte, nu toate instituțiile medicale publice din țară dispun de aparataj performant și specialiști care ar putea depista orice problemă.

Organizațiile neguvernamentale din domeniul prevenirii HIV, a responsabilii de la Compania Națională de Asigurări în Medicină și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, s-au întrunit zilele trecute ca să găsească soluții eficiente de finanțare a două dintre programele de prevenire și reducere a riscurilor infecției cu HIV în Moldova. Cele două programe de prevenire a riscurilor infecției cu HIV și alte maladii transmisibile urmează să fie finanțate din Fondul de Profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Potrivit regulilor, ONG-urile din domeniu urmează să participe la un concurs de proiecte de rând cu alte instituții din sănătate. Un Consiliu de Coordonare, format din reprezentanți ai CNAM și Ministerului Sănătății, va decide prioritățile.

Imaginile de avertizare privind pericolele fumatului vor fi aplicate pe pachetele de țigări începând cu 1 ianuarie 2018. Guvernul susține că nu prelungește termenul, așa cum a propus un deputat neafiliat. Astfel, inițiativa lui Simion Grișciuc, care este și fost director al Tutun CTC, a primit aviz negativ. Legislatorul vrea ca termenul privind aplicarea noilor cerințe ce țin de aranjarea avertismentelor de sănătate, dar și a altor informații ce trebuie să apară pe ambalajele produselor din tutun să fie prelungit până în iunie 2019.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG