Linkuri accesibilitate

UE și guvernarea de la Chișinău (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Partidul Unității Naționale și tentația preluării electoratului Partidului Liberal (Dumitru Spătaru/Tribuna.md).

Despre șansele de reușită a noii încercări de consolidare a unioniștilor scrie Dumitru Spătaru, într-un editorial publicat pe tribuna.md. Autorul crede că misiunea lui Anatol Șalaru, președintele celui mai tânăr partid unionist, Partidul Unității Naționale, nu este una deloc ușoară. Editorialistul anticipează că mai multe formațiuni, personalități și reprezentanți ai diasporei vor adera la noua formațiune, dar acest lucru va fi prea puțin pentru consolidarea electoratului unionist. Dumitru Spătaru crede că dacă Anatol Șalaru va încerca să lupte cu tot Partidul Liberal pentru a-i prelua electoratul, atunci s-ar putea ca misiunea de consolidare a unioniștilor sub un singur partid să eșueze.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

După părerea lui Dumitru Spătaru, Anatol Șalaru ar trebui să iasă public cu declarații în susținerea lui Dorin Chirtoacă, mizând pe faptul că, în scurt timp, acesta va prelua conducerea PL, iar o astfel de poziţionare i-ar deschide calea spre un dialog constructiv cu PL în lunile următoare, care s-ar putea solda cu un front comun al acestor formaţiuni în viitorul scrutin parlamentar, mai scrie Dumitru Spătaru în editorialul publicat pe site-ul tribuna.md.

Uniunea Europeană tratează guvernarea de la Chișinău ca una nelegitimă, scrie analistul politic Nicolae Negru într-un editorial pe site-ul ziarulnational.md. Referindu-se la inițiativa de schimbare a sistemului electoral, Nicolae Negru crede că „Bruxelles nu ar acorda chestiunii sistemului electoral vreo atenție, cum nu a acordat în 2013, dacă sistemul electoral mixt nu era inițiativa Partidului Democrat. UE și SUA nu-l doresc pe Plahotniuc premier”, mai scrie autorul, potrivit căruia „Plahotniuc este acceptat, de voie-de nevoie, ca o soluție temporară, în calitate de coordonator, dar nu și de viitor prim-ministru”. Totuși, mai observă Nicolae Negru, „PD pare să nu renunțe la inițiativa sa, căci Vlad Plahotniuc nu are altă cale de spălare a imaginii sale”.

Europa s-a cam săturat de oligarhia de la Chișinău, este de părere Răzvan Voncu, autor pe platforma de bloguri a site-ului adevarul.ro. Răzvan Voncu scrie că europenii au înțeles deja că la nivelul elitei politico-sociale de la Chișinău nu există nici un fel de bătălie între pro-vest și pro-est, este vorba mai degrabă de o mimare făcută pe spatele cetățenilor pentru a putea fura, mai adaugă Răzvan Voncu. Faptul că Occidentul a pus piciorul în prag guvernării de la Chișinău în privința intenției de schimbare a sistemului electoral, este un semnal că europenii nu vor tolera orice abatere a politicienilor de la Chișinău, mai sugerează autorul, potrivit căruia în Uniunea Europeană s-a înțeles că schimbarea sistemului electoral nu este decât o înțelegere între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor pentru a împărți puterea în Republica Moldova.

Restabilirea furnizării de energie electrică din stânga Nistrului este subiectul unui articol de analiză publicat de Agenția de presă IPN și semnat de cercetătorul în politici energetice Dionis Cenușa. El este de părere că semnarea noului contract cu centrala de la Cuciurgan a fost făcută în mod netransparent din partea guvernării. Astfel, în opinia autorului, autoritățile de la Chișinău „au descurajat prin acțiunile lor competiția și au intimidat potențialii participanți la licitație din Ucraina și operatorii de pe piața energetică locală”. În opinia lui Dionis Cenușă, incoerența autorităților în raport cu regulile de joc este mai degrabă o problemă generală decât una accidentală. El consideră că partenerii europeni încearcă, dar reușesc foarte rar să schimbe situația, caracteristică practic pentru orice domeniu.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG