Linkuri accesibilitate

„Dodon se apucă să rescrie strategia securității naționale. Deschiderea oficiului NATO la Chișinău se amână” (Report.md)


Băsescu „nu se mută să facă politică pe Bâc” (I.Chifu / Deschide.md)

Decizia Președintele Igor Dodon de a abroga proiectul Strategiei Securității Naționale a Republicii Moldova, aprobat pe timpul mandatului lui Nicolae Timofti, este unul dintre cele mai comentate subiecte în presă.

„Igor Dodon îşi continuă acţiunile împotriva intereselor de securitate ale Republicii Moldova” afirmă fostul ministru al apărării Anatol Șalaru într-un comentariu pe Facebook. Şalaru consideră că Igor Dodon ar urmări câteva obiective prin retragerea proiectului strategiei. „Dodon intenţionează să subordoneze securitar Republica Moldova intereselor Federaţiei Ruse, pe de o parte, iar pe de alta să decupleze Republicii Moldova de colaborarea cu NATO”, notează Şalaru. El observă că întârzierea adoptării de către Guvern a Strategiei de Securitate este de neînțeles. „Dacă Igor Dodon îşi va pune în aplicare planul, Republica Moldova va deveni o nouă problemă de securitate la frontieră UE şi NATO dar, în același timp va deveni o problema majoră şi pentru Ucraina, atenționează Anatol Șalaru.

Analistul Vlad Țurcanu, unul dintre consilierii fostului președinte Timofti a spus la Radio Chișinău că Igor Dodon nu va reuși să schimbe vectorii stipulați în textul actual al strategiei de securitate, dar că „va amâna pe o perioadă indefinită” adoptarea și așa întârziată a strategiei. În consecință, spune Ţurcanu, nu va exista cadrul necesar pentru contracararea unor amenințări de securitate și așezarea Republicii Moldova pe un traseu fără cale întoarsă spre spațiul euroatlantic. „Nu va scrie negru pe alb cum ne raportăm față de UE, NATO, România, SUA, Rusia, sau Ucraina, deci vom orbecăi în contradicții la cel mai înalt nivel”, concluzionează Vlad Țurcanu.

Dodon se apucă să rescrie strategia securității naționale. Deschiderea oficiului NATO la Chișinău se amână”, titrează portalul report.md. În articol este citat președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, Roman Boțan. Deputatul spune că șeful statului s-a folosit de prerogativele pe care i le oferă Constituția, pentru a mai da o „lovitură securității statului”. „Dodon apără interesele altui stat. L-a deranjat probabil trimiterile la faptul că Moldova ar fi trebuit să coopereze cu NATO în limitele Parteneriatului pentru Pace”, afirmă parlamentarul. În articol se mai spune că abrogarea proiectul strategii a coincis cu anunțul despre amânarea deschiderii la Chișinău a oficiului de legătura NATO. „Motivul oficial invocat de autoritățile de la Chișinău este faptul că edificiul destinat acestuia se află în reparație”, precizează report.md.

Analistul român Iulian Chifu semnează un editorial pe deschide.md despre recent lansata la Chișinău formaţiune unionistă - Partidul Unității Naționale (PUN). Analistul subliniază, pentru început, că deși fostul președinte român Trăian Băsescu a fost ales președinte de onoare al noului partid, Băsescu „nu se mută să facă politică pe Bâc”. Chifu nu este de acord cu cei care consideră că această formațiune vine să înlocuiască PL al lui Mihai Ghimpu, dar și că ar fi sprijinită financiar de liderul democrat Vlad Plahotniuc. „E vorba despre un partid unionist asumat și pe deplin desprins de finanțările Oligarhului”. Chifu mai notează că „pro-rușii lui Dodon și moldovenii pro-europeni ai Oligarhului cel rău care a capturat Statul, ca și cei ai opoziției din stradă anti-Oligarh, vor mai avea o contrapondere, un partener și posibil aliat pe drumul European”.

În opinia analistului Corneliu Ciurea coagularea forţelor unioniste în jurul Partidului Unităţii Naţionale este o acţiune firească şi o încercare de a lua locul PL care atrage „acele 10 la sută din electoratul unionist”. Ciurea mai spune într-un comentariu pe tribuna.md că numirea lui Trăian Băsescu în funcţia de preşedinte de onoare al acestei formaţiuni ar putea „impresiona” anumiţi alegători, doar că gestul este mai curând de natură simbolică. Corneliu Ciurea minimalizează cel puţin deocamdată şansele noului partid la scrutinul parlamentar. „Pentru moment, nu-i ofer nici o șansă, dar în timp poate să crească”, concluzionează analistul.

Tribuna.md îl citează, într-un articol separat, pe analistul Victor Ciobanu care crede, între altele, că „odată cu apariția ex-Președintelui Băsescu, în calitate de Președinte de onoare, șansele PUN devin deja mult mai palpabile, indiferent că domnul Băsescu nu are cetățenie și nu poate participa direct la această campanie. Prezența și folosirea numelui „Băsescu” în campania electorală, cred că, cu siguranță, că va aduce voturi”.

XS
SM
MD
LG