„Se știe că în Republica Moldova există instituții șefii cărora au salarii mai mari decât ale președintelui țării sau a premierului. Se întâmplă și la unul din institutele din subordinea Academiei de Științe. Recent, premierul Pavel Filip a criticat modul în care aceasta gestionează banii publici, subliniind că din 390 de angajați a observat muncind doar 70-80. Este vorba de Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor. Noi am discutat cu șefii acestuia, dar și am descifrat declarațiile de avere semnate de ei.
Pe moldNova.eu găsiți un articol despre situația limbii găgăuze din autonomia de la sudul republicii. Recent, trei deputați din Adunarea Populară de la Comrat au atras atenția că aceasta riscă să dispară dacă autoritățile locale nu vor lua măsuri. Aceștia au propus un proiect de lege cu mai multe modificări care să prevadă intensificarea promovării limbii găgăuze în regiune. Unul din deputați, Elena Caramit, a atras atenția asupra faptului că limba găgăuză nu a dispărut nici măcar în perioada când nu exista o autonomie și nici atunci când aceasta nu era predată în școli. „Dar astăzi, când avem toate acestea, limba găgăuză este într-o situație critică. Circa 82% dintre locuitorii UTA Găgăuzia sunt de etnie găgăuză, dar cei mai mulți dintre ei vorbesc în limba rusă. Această problemă nu este numai în orașe, dar și în satele autonomiei. Tinerii părinți vorbesc cu copiii lor în limba rusă și nu îi învață pe aceștia limba lor maternă. Prin urmare, limba găgăuză dispare”, crede Caramit. Despre situația limbii găgăuze am discutat și cu conducerea autonomiei.
Tot la noi pe site citiți despre cum Cancelaria de Stat vrea să acorde, în secret, funcționarilor instituției premii și salarii suplimentare. Un regulamentul pregătit de instituție nu a fost prezentat pentru dezbateri publice. Potrivit CNA, inițiativa ar putea duce la favoritism, conflict de interese sau depășirea atribuțiilor de serviciu din partea conducerii Cancelariei. Analiza anticorupție a documentului relevă faptul că reprezentanții Cancelariei de Stat nu au spus de ce sunt necesare noile prevederi, deoarece nu au prezentat o notă informativă. Mai mult, autorii inițiativei nu explică dacă pentru implementarea acesteia va fi necesară alocarea unor sume suplimentare din bugetul de stat. În același timp, raportul de expertiză constată că secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, va putea împărți aceste sume suplimentare la salariu după bunul ei plac.”