Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul „Sănătate INFO”


Invitata emisiunii este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct


„Un grup de medici de la Spitalul Raional Ungheni a scris redacției Sănătate INFO că lucrează în condiții grele, fără utilajele necesare și că nu au mai fost remunerați pentru indicatorii de performanță. Mesajele au ajuns la redacția Sănătate INFO, după ce am a făcut un apel către toți lucrătorii medicali să ne scrie ce drepturi le sunt încălcate la locul de muncă. Deși despre această problemă se știe foarte bine, responsabilii ridică din umeri.

„Sistemul medical rămâne fără medici și asistente. Suntem tratați ca sclavi, muncim dublu, dar suntem remunerați puțin. Nu mai vorbim de premii, al 13-lea salariu sau de indicatorii de performanță. Administrația nu dispune de finanțe. Unde ajungem cu așa condiții ? Vreau să rămân în țară, lângă copii și părinți, dar... nu vom rezista”, scrie un asistent medical.

Centrul Național de Sănătate Publică, cel Municipal, Centrul Național de Management în Sănătate și Consiliul Național de Acreditare și Atestare în Sănătate nu vor mai exista în actuala formă juridică. Acestea vor deveni componente ale viitoarei Agenții Naționale de Sănătate Publică.

Agenția va avea un director și patru directori adjuncți, dintre care unul va fi inspector sanitar de stat. Directorul va fi numit de Guvern, pentru o perioadă de 5 ani și ar trebui să aibă studii în epidemiologie. Noua structură va fi formată din patru direcții generale, fiecare având în componența lor direcții mai mici - între două și patru structuri.

Pe 20 octombrie în Monitorul Oficial al României au fost publicate normele privind recunoașterea diplomelor, certificatelor și titlurilor de medic specialist, eliberate de un alt stat terț. Republica Moldova intră în categoria statelor ai căror medici se pot angaja acum cu mai mare ușurință în sistemul medical românesc. Odată cu această modificare crucială, a fost publicată și procedura de recunoaștere profesională.

Așadar, diplomele, certificatele și titlurile de medic din alte state decât Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă și SUA, vor fi recunoscute de către statul român.

După derularea timp de 5 ani a ultimului program național de control al diabetului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că este gata să-și asume pentru următorii 5 ani un alt program național, cu alte scopuri, alte obiective și alte criterii de măsurare a lor. O analiză făcută cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății a arătat că programul anterior nu a fost funcțional, iar la mijloc au fost câteva probleme-cheie care încă persistă: lipsa acută de doctori, o restanță a tuturor autorităților, accesul neuniform la servicii medicale și nivele ridicate ale plăților directe din buzunarele bolnavilor – o altă problemă nerezolvată, lipsa datelor statistice generată de codificarea imprecisă, lipsa posibilităților de diagnostic și nerespectarea protocolului în domeniu.”

XS
SM
MD
LG