Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Anticoruptie.md”


Invitata serii este jurnalista Mariana Colun, de la Centrul de Investigații Jurnalistice

Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi cum au reușit deputații moldoveni să se îmbogățească pe durata mandatului de deputat. În anii cât s-au aflat în Parlament, cei mai mulți dintre ei și-au sporit averile, cumpărând terenuri, apartamente, case de locuit sau automobile de lux. În condițiile în care salariul parlamentarilor variază între opt și zece mii de lei pe lună, unii au achitat pentru noile proprietăți sume care depășesc considerabil veniturile pe care oficial le-au avut, în timp ce alții au făcut afaceri de milioane cu statul. Printre altele, aflați cum a reușit deputata Raisa Apolschii să-și cumpere un apartament de două ori mai mare decât cel pe care îl avea când a venit în 2014 în Parlament sau, bunăoară, cum firmele parlamentarilor Eugen Bodarev și Oleg Ogor au încasat de la stat milioane de lei pentru achizițiile de bunuri și servicii.

O altă anchetă relevă problema cu care se confruntă majoritatea cetățenilor din localitățile rurale – lipsa canalizării și a apei potabile de calitate. Zeci de primării din țară au rămas numai cu visul la sisteme moderne de canalizare și aprovizionare cu apă, după ce au câștigat proiecte din Fondul Ecologic Național. Pentru că finanțarea se face cu țârâita, investindu-se în paralel în sute de proiecte de acest fel, unele localități așteaptă ani în șir să fie conectate la rețele. Detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica „Bloguri” veți găsi câteva postări ale unor experți și activiști civici. Bunăoară, Diana Grosu de la Bălți scrie despre inițiativa activiștilor civici din urbe de a urmări cum are loc procedura de achiziționare a serviciilor de alimentație pentru persoanele social-vulnerabile pentru anul 2018 din capitala de nord a țării.

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG