Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii este Silvia Rotaru

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00
Link direct

„Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va pregăti anul acesta 760 de viitori medici și asistente medicale. Dintre aceștia 405 la buget și 355 vor face studii prin contract. Cei mai mulți studenți, 459, au ales Facultatea de Medicină Generală. Dintre aceștia 360 vor învăța pe banii statului, iar 129 – pe banii proprii. La facultatea de Stomatologie unde au fost admiși 141 de studenți și Farmacie - 76 toți studenții vor face studii cu plată.

Ministerul Sănătății a publicat concluziile comisiei care a investigat dacă în două spitale municipale copiii sunt tratați de pneumonie nejustificat. Specialiștii au stabilit că atât Spitalul Municipal de Copii nr.1, cât și Spitalul Clinic Municipal nr.1 au acordat asistență medicală în conformitate cu protocoalele naționale în domeniul neonatologiei și pediatriei.

Concluzia experților este că tendința de stabilire a acestui diagnostic în ultimul an și jumătate este în descreștere. Totodată, specialiștii au calificat declarațiile medicului neonatolog Mihai Stratulat drept „deviere de la prevederile Codului de etică și deontologie și de la normele dreptului la independență profesională și instituțională”. Amintim că acesta a publicat pe pagina lui de Facebook un mesaj în care afirma că cele două instituții medicale ar umfla intenționat numărul pacienților-copii cu pneumonie, pentru a obține mai mulți bani de la Compania Națională de Asigurări Medicale (CNAM).

Aproximativ 8 milioane 5 sute de mii de lei este bilanțul perchezițiilor din ultima săptămână efectuată de ofițerii CNA și procurorii anticorupție în cadrul Centrului Republican de Diagnostică Medicală și Institutului Mamei şi Copilului. Medicii din ambele instituții vizați în dosare sunt cercetaţi penal pentru corupere pasivă şi abuz în serviciu. Dacă vor fi găsiţi vinovați de comiterea acestor infracţiuni, ei riscă până la 10 ani de închisoare, privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de până la 10 ani şi o amendă în mărime de 400.000 de lei”.

(Transcriere: Alla Ceapai)

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG