Comentatorii politici analizează disensiunile din Partidul Democrat. „Cum își taie Partidul Democrat craca de sub picioare”, este titlul editorialului semnat pe pagina deschide.md de Petru Bogatu, care scrie despre ședința comună de luni cu ușile închise a PSRM și PDM, la care au asistat președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu. „Taifasul la care au stat democrații cu socialiștii a dat în vileag disensiunile din sânul democraţilor. Și Andrian Candu, și Sergiu Sârbu s-au arătat afectați de zvonurile privind o posibilă coaliție cu PSRM, sugerând că nu agreează deloc un atare pas”, notează editorialistul. PD îşi taie craca de sub picioare, întrucât o coaliție cu PSRM ar lăsa partidul fără electorat care este în mare favorabil cursului european, concluzionează Petru Bogatu.
Deschide.md îl citează la acelaşi subiect pe analistul Anatol Ţăranu care crede că PD s-ar afla în pragul unei scindări. „Faptul că PDM a pornit un dialog mai intens cu PSRM este o certitudine… În interiorul PD se profilează o scindare privitor la posibile alianțe, iar pe de altă parte avem de a face cu niște rupturi pe interior până la scindarea partidului”, explică analistul. PSRM și unii deputați ai PDM sunt cointeresați de colaborare, dat fiind că PDM poate ajuta socialiștii să-i asigure al doilea mandat lui Dodon, iar socialiștii deținând toată puterea în stat vor proteja afacerile și interesele deputaților democrați, mai crede Anatol Ţăranu.
Iar editorialistul Ziarului Naţional Nicolae Negru crede că președintele Dodon ar insista să fie formalizate relațiile cu PD, pentru că s-ar teme. „Se poate spune cu certitudine că inițiativa întâlnirii cu PD le aparține socialiștilor, că ei au venit cu oferta de formalizare a relațiilor cu democrații, ca să excludă sau să reducă riscul de demitere a Guvernului Chicu în acest an”, precizează Nicolae Negru. Potrivit lui, „rezultatele cinei de taină dintre PD – PSRM le vom afla în timpul apropiat, dacă deputații democrați vor semna sau nu declarația de menținere a cursului proeuropean şi dacă vor vota sau nu demisia lui Aurel Ciocoi”.
Un prim pas pentru o eventuală apropiere dintre blocul ACUM şi PD ar fi votarea de către democraţi a moţiunii de cenzură împotriva ministrului de externe Aurel Ciocoi, moţiune depusă de deputaţii PPDA şi PAS. De această părere este politologul Aurelia Peru, fost consilier prezidențial, informează tribuna.md. „Votul pozitiv va fi primul exercițiu serios de „pro-europenism” al democraților după rebranding. S-ar putea ca soarta ministrului de externe să deconspire unitatea sau lipsa de unitate din cadrul fracțiunii democraților”, notează, între altele, Aurelia Peru.
Președintele fracțiunii parlamentare a PPDA, Alexandru Slusari, susține că neînțelegerile și scindările din cadrul PDM ar fi legate de ultimele remanieri care s-au produs în conducerea PDM, când mai multe persoane, care sunt mai mult loiale față de Dodon decât faţă de Pavel Filip, au devenit vicepreședinți ai PDM. „Constatăm că, la moment, conducerea PDM este în faza de capitulare față de Igor Dodon… Sunt două motive: dorinţa de a obține puterea... şi dosarele penale, inclusiv pe numele lui Pavel Filip, Alexandru Jizdan și alții, care influențează traiectoria politică a PDM”, afirmă Slusari citat de Ziarul de Gardă.
Politologul Dionis Cenuşă afirmă, citat de tribuna.md, că „doua obiective politice de supraviețuire domină gândirea democratilor – neadmiterea alegerilor parlamentare anticipate și dezmembrarea partidului în interiorul actualului Parlament”. Aceste obiective pot avea devieri daca imunitatea individuală a liderilor PDM va deveni prioritate, pe termen scurt”, precizează Cenuşă. „Democrații au potențial de a provoca, atenua sau accelera procese politice. Acest avantaj – puterea de votare – poate fi „comercializat” și respectiv exteriorizat în schimb pentru imunitate. Același avantaj poate fi utilizat la propria discreție, oscilând între prioritățile politice ale socialiștilor și cele ale fragmentelor blocului ACUM, care zilnic demonstrează potențial de dezacord”, mai notează, între altele, Cenuşă.
Analistul Corneliu Ciurea afirmă, citat de PublikaTV, că în PDM există cel puţin două curente de opinie. „Există curentul dominant întruchipat de domnul Filip, care este unul mai pragmatic şi există un curent minoritar, probabil condus de Candu care, deşi criticat dur de către Blocul ACUM, caută să se menţină pe poziţii radical pro-europene”, menţionează Ciurea.
Deschide.md cu referire la surse anonime scrie că cei 29 de deputați democraţi s-au împărțit în patru grupuri, trei dintre care pledează pentru colaborarea cu PSRM. „Potrivit surselor noastre, unor deputați democrați li s-a promis că nu vor exista presiuni asupra afacerilor sale, altora – că vor putea și în continuare să se ocupe cu schemele mai puțin „legale”. Totodată, unii parlamentari au fost șantajați cu dosare penale pornite pe numele lor sau a membrilor familiilor. De exemplu, liderul PDM, Pavel Filip, ar fi șantajat cu dosarele penale pornite pe numele fiilor săi”, se spune în articol. „Sursele noastre nu exclud că un grup de deputați care se împotrivesc colaborării cu socialiștii ar putea să anunțe părăsirea atât a fracțiunii parlamentare, cât și a formațiunii”, mai informează deschide.md.
Jurnalistul portalului cotidianul.md Alexandru Cozer pune la îndoială într-un editorial pretinsa reformare a PD şi conchide că cei care îi îndeamnă pe deputații blocului ACUM să încerce o coaliție cu PD par „mai degrabă naivi sau rău intenționați”. „Felul în care s-au așezat lucrurile în PD denotă clar că nu s-a pus pentru nicio clipă problema eliminării figurilor corupte, mai mult, fiind promovați indivizi ale căror interese financiare converg cu cele ale lui Dodon… În această conjunctură, devine imposibilă orice fel de colaborare mai serioasă între PD și ACUM… Cel mai probabil va urma o reconfigurare a Executivului, iar democrații vor obține pârghii și mai importante în controlul fluxurilor financiare”, anticipează Alexandru Cozer.