Linkuri accesibilitate

„Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu: De ce s-a alarmat Moscova?” (Nicolae Negru/ Ziarul Național)


Revista presei de la Chișinău.

Cât de reală este obținerea creditului rusesc, este întrebarea pe care Radio Chișinău a adresat-o analistului politic, Ion Tăbârță. În opinia expertului deocamdată negocierile despre creditul rusesc sunt la nivel de speculații și au miză geopolitică și electorală. Cât de real și în ce condiții ar putea fi obținut creditul rusesc depinde de evoluția perioadei electorale, susține Ion Tăbârță. Dacă prevederile declarate neconstituționale au fost incluse de Federația Rusă, atunci partea rusă va căuta cum acestea, sub o formă sau alta, să se regăsească în noul document. Amintim că în luna mai Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile unui acord de împrumut cu Rusia în valoare de 200 de milioane de euro, fiind vorba de încălcări de procedură, dar și unele dispoziții care ar fi fost în detrimentul Rep. Moldova.

„Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu: De ce s-a alarmat Moscova?” – este titlul comentariului semnat de Nicolae Negru pentru Ziarul Național. Moțiunea a provocat reacția operativă a Externelor de la Moscova, cu oferta de a media un „consens” între forțele politice de la Chișinău. Pe de cealaltă parte, sare în ochi și intrigă lipsa completă de reacție în Vest la demersul mult discutat, nesigur, șovăitor al opoziției. Dacă Moscova nu-și ascunde simpatiile față de actuala guvernare, tăcerea de la București, Bruxelles și Washington poate să însemne indiferență sau, dimpotrivă, un interes camuflat față de lupta politică din Chișinău, care se dă între forțele proeuropene și prorusești. Nicolae Negru amintește, între altele, că la demiterea Guvernului Sandu era invers: la Moscova se tăcea semnificativ, iar în capitalele occidentale se manifesta îngrijorare.

Într-un comentariu pentru Agenția de știri IPN, Victor Pelin analizează, între altele, comportamentul politic al președintelui Igor Dodon. Șeful statului are fler politic, crede autorul, reușind să-și schimbe viziunile și orientarea politică la timpul potrivit, în funcție de conjunctură. Nu ar fi nimic ce să i se reproșeze, dacă manevrele lui politice nu ar ține țara în incertitudine și nu ar contrazice angajamentele, asumate solemn în programul său electoral. Caracterul oscilant, conjuncturist, al politicilor președintelui Dodon, subminează credibilitatea întregii clase politice făcând imposibile eventualele parteneriate temeinice în vederea promovării unor proiecte politice coerente în interesul dezvoltării Republicii Moldova, constată Victor Pelin și continua: niciun alt politician din Republica Moldova nu și-a schimbat orientarea și prioritățile politice atât de des și cu o amplitudine de la un pol opus la altul.

Portalul Sănătateinfo.md amintește că de la 1 septembrie, cadrele medicale ar trebui să ridice lefuri mai mari cu 30 la sută. Este o promisiune a Guvernului, care și-a asumat răspunderea pentru creșterea lor. Documentul, care prevede modificări la Regulamentul de salarizare, este acum în dezbateri publice. Pentru aceste majorări autoritățile estimează că vor fi necesare 362 de milioane 570 de mii de lei. Așadar, un medic de familie cu o vechime în muncă de până la 10 ani ar urma să ridice un salariu de bază cu 2.700 de lei mai mare decât acum. Pentru cei care au muncit între 10 și 20 de ani – leafa ar trebui să crească cu puțin peste 3.050 de lei. Detalii despre majorarea salariilor din medicină – pe Sănătateinfo.md.

Săptămânalul Ziarul de Gardă scrie că reprezentanții unui laborator privat din capitală au anunțat că au depistat mai multe rapoarte de analize medicale false pentru testele la Covid-19 emise din numele instituției. Solicitată de către ZdG, directoarea medicală a instituției, care susține că a sesizat autoritățile, a comunicat că certificatele false care atestă un test „negativ” de Covid-19 sunt vândute pacienților pentru o anumită sumă de bani. Agenția Națională de Sănătate Publică a condamnat astfel de acțiuni cu precizarea că nu a înregistrat niciun caz de falsificare a acestor documente.

XS
SM
MD
LG