Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: anticoruptie.md


Invitata este rubricii este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

„Citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice despre rezultatele unui sondaj realizat în rândurile magistraților. Doi din trei judecători și fiecare al doilea procuror care au participat la un sondaj comandat de Centrul de Resurse Juridice consideră că în Republica Moldova există puțină corupție sau nu există deloc. De partea cealaltă, trei din patru avocați care au participat la sondaj sunt de părere că în țara noastră există foarte multă corupție. Judecătorii, procurorii și avocații au fost întrebați cu privire la inițiativele legislative pentru îmbunătățirea activității justiției; independența judecătorilor și a procurorilor; calitatea justiției; autoadministrarea sistemului judecătoresc, a procurorilor și a avocaților; reforma procuraturii; precum și cu privire la fenomenul corupției în țară și în sectorul justiției. Detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica dosare de corupție aflați că Veaceslav Platon susţine că magistrata Vasilisa Muntean face parte din grupul criminal organizat condus de Vladimir Plahotniuc. Acuzaţiile au fost aduse în timp ce Platon era audiat în calitate de parte vătămată în primul dosar intentat pe numele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari. Vasilisa Muntean este preşedinta completului de judecată care gestionează dosarul intentat pe numele lui Morari. Magistrata Ana Cucerescu i-a luat apărarea colegei sale și l-a avertizat pe Platon că riscă să fie atras la răspundere pentru calomnie. Şi procurorul pe caz, Elena Ceruţa, i-a cerut afaceristului să se oprească, precizând că acuzaţiile nu sunt justificate. Veaceslav Platon a mai declarat în instanţă că dosarul intentat pe numele lui Viorel Morari ar fi servit drept temei pentru anularea unei decizii judecătoreşti din Olanda, prin care a fost respinsă plângerea semnată de Viorel Ţopa şi Victor Ţopa, în care aceştia solicitau 60 de milioane de dolari de la Vladimir Plahotniuc. „Prin luna ianuarie a anului trecut avocaţii mei au trimis online, neformal, materialele din acest dosar avocaţilor lui Victor Ţopa şi Viorel Ţopa. Acest dosar a servit drept temei pentru anularea deciziei primei instanţe de către Curtea Supremă de Justiţie din Olanda”, a declarat Platon în cadrul şedinţei de judecată. Detalii, pe portalul nostru.

Tot la rubrica dosare de corupție citiți despre doi procurori anticorupţie care s-ar fi luat la pumni după ce s-au insultat şi s-au învinuit reciproc. Altercaţia ar fi avut loc luni în biroul de serviciu al procurorului Grigore Niculiţă unde colegul său, Victor Muntean, ar fi venit să-i ceară socoteală. Incidentul a fost confirmat de patru angajaţi ai Procuraturii Anticorupţie, care au solicitat respectarea anonimatului, dar a fost infirmată vehement de către procurorii Niculiţă şi Muntean. Scena ar fi fost urmărită de către doi procurori şi doi ofiţeri CNA, care și ar fi intervenit să-i despartă pe cei doi acuzatori. Declarațiile celor implicați, dar și ale altor martori, pe Anticoruptie.md.

Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG