Linkuri accesibilitate

Cazul Dumitru Pulbere (Al. Tănase, S. Pavlovschi/deschide.md)


Legislația electorală și organizarea alegerilor locale generale din 20 octombrie (Asociațai Promo-Lex/Radio Chișinău).

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, critică intenţia unor deputaţi din Blocul ACUM de a oferi un nou mandat fostului judecător al Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere. Tănase, citat de deschide.md, subliniază că Pulbere nici nu a candidat pentru funcția de judecător al Înaltei Curţi în cadrul concursului anunțat de Parlament. „Legea interzice unei persoane să dețină funcția de judecător al Curții Constituționale mai mult de două mandate. Mai mult ca atât, toate expertizele UE pe Curtea Constituțională, au cerut imperativ autorităților să elimine din legislație posibilitatea reînnoirii mandatelor judecătorilor constituționali, astfel încât o persoană să nu poată ocupa funcția de judecător chiar pentru al doilea mandat. Asistăm la un ordinar târg politic dintre componentele noii guvernări”, a menționat Tănase. PAS a promovat un candidat de-al său pe linia Guvernului, PPDA si PSRM şi-au promovat candidații prin Parlament, a mai precizat el. „Coaliția ACUM-PSRM a compromis ideea de concurs pentru ocuparea unor funcții publice şi „spulberă iluziile despre o Curte independentă”, conchide Tănase.

Fostul ministru al Justiției, Stanislav Pavlovschi, îi ia însă apărarea lui Pulbere. „Articolul care stipulează că Judecătorii Curţii Constituţionale pot deține aceeași funcție pe durata a două mandate, se referă doar la judecătorii Curții, deci, la cei activi, care se află în exercitarea funcției. Pulbere nu se află în exercitarea funcției și nu poate fi considerat drept judecător”, crede Pavlovschi, citat tot de deschide.md.

Consilierul juridic Daniel Goinic de la Centrul de resurse juridice e de părere că în funcţia de judecători ai Curţii Constituţionale merită a fi numiţi cei care au câştigat concursul organizat de parlament şi anume Nicolae Eşanu şi Vladimir Grosu. Intenţia Parlamentului de a-i numi pe alţii subminează încrederea nu doar în deputaţi, ci şi în Curtea Constituţională, crede Goinic citat de NewsMaker.md. în articol e inserată şi opinia fostului vicepreşedinte al Partidului Nostru Dumitru Ciubaşenco. „ACUM şi PSRM continuă reforma justiţiei. după ce şi-au împărţit funcţiile în Procuratura Generală şi CNA, reprezentanţii coaliției hibride au început să împartă şi Curtea Constituţională”, consideră Ciubaşenco.

Socialiştii au prima şansă în alegerile locale din 20 octombrie crede analistul politic Igor Boţan citat de tribuna.md. „Blocul ACUM va fi undeva pe poziția a doua. Cred că, este foarte important ca PDM să-și mențină o bună parte din primari și aleși locali. Și acest lucru e important – atât pentru PDM, cât și pentru forțele politice de la guvernare. Dacă PDM va obține un scor bun, asta va fi atât în favoarea PDM cumva, cât și în favoarea coaliției ACUM-PSRM, pentru că nimic nu întărește relațiile în această coaliție nefirească decât o eventuală revanșă a PDM”, notează Boţan. El precizează că PDM va fi pe poziția a treia.

„Alegerile din februarie continuă” este editorialul semnat în Ziarul de Gardă de Petru Grozavu. „Pentru Dodon alegerile parlamentare din februarie nu s-au încheiat. Dodon continuă să se viseze președintele unei republici prezidențiale și din moment ce pe cale parlamentară acest lucru este imposibil, el caută alternativă acestei vechi obsesii ale sale sau, poate, proiect rusesc”, notează comentatorul. El consideră că Blocul ACUM i-a oferit lui Dodon prea multă libertate de alegere. „În două luni, de la semnarea acelui acord temporar dintre PSRM și ACUM, Dodon a preluat Parlamentul, Armata, SIS-ul, Paza de Stat, CNA-ul, Procuratura, nu e clar ce va fi cu Justiția, Anticorupția, Curtea Constituțională, deși, acordul nu vizează decât partajarea Parlamentului și a Guvernului” remarcă editorialistul. Concluzia lui e că situaţia trebuie schimbată, iar negocierea unui nou acord între PSRM şi ACUM ar fi o soluție.

Lipsa unui mecanism legal de prevenire a migrației artificiale a alegătorilor și votul alegătorilor fără domiciliu și reședință poate crea incertitudini și dificultăți în organizarea alegerilor locale generale din 20 octombrie, constatată Asociaţia Promo-LEX. Pavel Postica afirmă, citat de Radio Chişinău, că rămâne nesoluționată problema privind modul de utilizare de către alegători a certificatului pentru drept de vot. Legislația îi tratează în continuare inegal pe candidații independenți, comparativ cu cei desemnați de partide politice și blocuri electorale, impunându-i doar pe ei să colecteze semnături în liste de subscripție. Postica mai spune că aprobarea în lectură finală a anulării sistemului mixt, la început de perioadă electorală, poate crea incertitudini și dificultăți în organizarea și desfășurarea alegerilor.

XS
SM
MD
LG