Linkuri accesibilitate

Verificarea modului cum a fost cheltuit ajutorul financiar rus pentru Transnistria (Economist)


Moscova mizează în continuare pe Partidul Comuniștilor (Komsomolskaia Pravda).



Despre concursul pentru fotoliul de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, care a eşuat ieri pentru că niciun candidat nu a obţinut votul celor şapte membrii ai Curţii, fostul ministru al Justiţiei, Ion Păduraru, spune că ar oglindi situaţia din ţară. Dl Păduraru a declarat ziariştilor de la Adevărul că „instabilitatea nu permite ca un nou preşedinte al Curţii să se apuce de lucru”. „Acest domeniu necesită o schimbare radicală, chiar în contextul ultimelor scandaluri legate de atacurile raider, în care activitatea judecătorească a fost veriga cea mai slabă“, este de părere fostul ministru al Justiţiei Ion Păduraru.

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct



Komsomolskaia Pravda scrie că „în ajunul adoptării de către Curtea Constituţională a unei hotărâri cruciale pe marginea întrebării privind alegerea preşedintelui ţării, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a efectuat o vizită-fulger la Moscova”. „Acolo el s-a întâlnit cu şeful administraţiei prezidenţiale din Rusia, Serghei Narâşkin, s-a întreţinut cu locţiitorul Preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Ivan Melnikov, şi cu liderul Partidului Comunist din Rusia, Ghenadie Ziuganov. Judecând după acestea, de vreme ce a fost admisă întâlnirea dintre Voronin şi Narâşkin, Moscova mizează în continuare pe Partidul Comuniștilor”, conchide Komsomolskaia Pravda.

Cotidianul Economist scrie, citând presa rusă, că o comisie de anchetă a Federaţiei Ruse verifică datele privind modul în care a fost cheltuit ajutorul financiar pentru Transnistria şi ar putea iniţia un dosar penal. Printre cei bănuiţi că ar fi utilizat fraudulos ajutoarele venite de la Moscova pentru regiunea transnistreană ar fi chiar liderul Igor Smirnov şi familia sa. Verificările emisarilor ruşi au început tocmai acum, constată ziariştii de la Economist, nu pentru că Moscova ar fi îngrijorată de delapidările care au loc în regiune, ci mai degrabă ar dori să-i arate din deget lui Smirnov, care se pregăteşte să candideze pentru un nou mandat de preşedinte.

În fine, Firma „Biotex-com”, despre care ziariştii de la Timpul scriu că ar fi condusă din umbră de Oleg Voronin, a chemat publicaţia în judecată. Firma, nemulţumită de investigaţia cu titlul „Firma lui Oleg Voronin a fost condusă de un mort”, solicită „încasarea prejudiciului material”, deşi precizează ziariştii CCCEC continuă urmărirea penală în cazul «directorului mort» al firmei”. Experţii în drept susţin că instanţa trebuie să amâne procesul până la încheierea urmăririi penale în cazul unor posibile falsuri în actele „Biotex-com”, pornită în primăvara curentă, după publicarea articolului. Ancheta este efectuată de CCCEC, sub conducerea Procuraturii Anticorupţie.

Închei revista presei spunându-le colegilor de la Timpul „La mulţi ani”, primul număr al ziarului a apărut la 14 septembrie în urmă cu 10 ani.
XS
SM
MD
LG