Linkuri accesibilitate

Un penultim pas înaintea preluării complete a puterii în România de către Liviu Dragnea (Dan Tăpălagă/G4media)


„CCR a livrat încă o piesă esențială din amnistia pe bucăți” (Ioana Ene-Dogiu/ziare.com).

Site-ul de stiri și analize G4media publică informația că un reprezentant al Partidului Democrat a depus la Comisia Electorală o contestație prin care solicită sancționarea liderului de opoziție Andrei Năstase, „pentru încălcarea legislației electorale”. Năstase e acuzat de aceeași așa-zisă încălcare care a condus și în vara anului trecut la invalidarea mandatului său de primar al Chișinăului, câștigat la urne: a îndemnat oamenii să iasă la vot. G4media notează că, la scurt timp după depunerea contestației, Departamentul de Stat al Statelor Unite a cerut printr-un comunicat autorităților moldovene „să asigure alegeri libere și corecte, precum și accesul liber al candidaților în alegeri”.

La București se comentează acut decizia de ieri a Curții Constituționale, care a considerat ilegale interceptările făcute prin Serviciul Român de Informații în dosare penale întocmite de Direcția Națională Anticorupție. E penultimul pas înaintea preluării complete a puterii în România de către Liviu Dragnea, scrie Dan Tăpălagă de asemenea pe g4media. Liderul Partidului Social-Democrat, de guvernare, a și declarat că „vor urma modificări la legea de funcționare a serviciilor secrete menite «să prevină influențarea justiției, parlamentului și guvernului»”. Așadar, după anihilarea justiției, va urma rapid preluarea controlului asupra serviciilor. Analiza demontează aparența benignă a deciziei CCR, că nu ar fi vizate decât dosarele aflat pe rol, nu și cele închise cu soluții definitive.

Practic, e déjà o certitudine că toți cei cu sentințe definitive vor solicita același tratament ca măsură reparatorie, scrie și Ioana Ene-Dogioiu pe ziare.com. „O va face Parlamentul prin lege sau Guvernul prin OUG sau chiar CCR, care are la sertar trei sesizari” pe această temă. „Deci toți politicienii și toți înalții magistrați condamnati din 2014 vor cere redeschiderea dosarele și rejudecarea apelului, […] vor cere eliminarea probelor obținute cu suport tehnic al SRI prin aplicarea protocoalelor, invocand Decizia CCR”. „CCR nu avea cum să decidă direct si pentru trecut. Ar fi fost chiar ultima linie roșie”, în schimb „a livrat inca o piesa esentiala din amnistia pe bucati, daca tot nu a fost posibila amnistia intr-un singur act. Mai sunt de facut doar reglaje si detalii”, scrie Ioana Ene.

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat un post de televiziune cu suspendarea temporară a emisiei pe un motiv foarte controversat: relatarea violențelor din 10 august. Alina Dobre scrie pe contributors.ro că acesta e începutul ofensivei asupra ultimei redute a democrației: libertatea presei. „Probabil că în câteva luni nu vom mai putea scrie decât critici literare, poezii de amor și rețete de prăjituri chiar pe propriile noastre blog-uri”. „În România, la începutul lui 2019 Parlamentul, instituțiile cheie din administrația locală și centrală, Guvernul, Biserica, autoritatea electorală, Curtea Constituțională, CSM, justiția, CNA, societatea civilă, autoritățile economice de execuție și control, piața liberă, toate sunt controlate, șantajate sau intimidate, astfel încât nu mai funcționează nimic din toate acestea, decât numai după cum dorește o anumită entitate diabolică, care nici măcar nu știm dacă este o persoană, dacă sunt mai multe persoane, un popor, o țară, dacă este de pe la noi, dacă este din alte părți”.

XS
SM
MD
LG