Linkuri accesibilitate

Rezerviștii vor participa la exerciții militare în următoarele luni | Fără autorizații de transport rutier pentru exporturile în UE


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Exporturile din R. Moldova în țările UE vor fi efectuate fără autorizații de transport rutier scrie Radio Chișinău, citând un comunicat al Guvernului. Cabinetul de miniștri a aprobat, miercuri, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind transportul rutier de mărfuri, semnat pe 29 iunie 2022, la Lyon. Acordul a fost încheiat pe un termen determinat, până la 31 martie 2023. La reuniunea Comitetului mixt RM-UE, desfășurată în decembrie 2022, Acordul a fost prelungit până la data de 30 iunie 2024, cu posibilitatea de a fi extins prin consimțământul părților.
  • Armata Națională planifică desfășurarea în lunile aprilie, mai, iunie și septembrie a exercițiilor cu rezerviștii Forțelor Armate, scrie tv8.md. Potrivit colonelului Octavian Druţă, exercițiile au ca scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor și familiarizarea acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale. Persoanele preconizate pentru participarea la instruire vor fi informate prin ordine de chemare de către Centrele Militare Teritoriale și municipale, la locul unde aceștia au viza de reședință.​
  • Deputata Partidului „ȘOR” Reghina Apostolova s-a prezentat pe 22 martie la Inspectoratul de poliție pentru a da explicații în legătură cu flashmoburile organizate de Mișcarea Pentru Popor, scrie newsmaker.md. Aceasta neagă că, prin acțiunile recente, a fost blocată circulația rutieră și acuză poliția de „interpretare răutăcioasă”. Flashmoburile s-au desfășurat pe trecerile de pietoni, unde oamenii au traversat strada încontinuu, dintr-o parte în alta. Deputata Reghina Apostolova susține că acțiunea este legitimă și că ar fi fost „spontană”.
  • Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunţat că, în cadrul vizitei sale la Chișinău, va reconfirma sprijinul pentru parcursul european al R. Moldova, scrie jurnal.md. Nicolae Ciucă vine joi la Chișinău și are planificate la Chișinău întrevederi cu premierul Dorin Recean, cu președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram, a trezit curiozitatea internauților o postare a Europei Libere Moldova, care anunță că președinta Maia Sandu a promulgat legea care prevede că limba de stat a R. Moldova este cea română. „Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ”, a transmis șefa statului.
  • Pe Facebook, printre postările populare este cea a Ziarului de Gardă, în care se anunță că reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au reacționat la ultimele declarații ale reprezentantei oficiale a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, cu privire la limba română, limba vorbită în R. Moldova. Conform MAEIE, declarațiile recente făcut de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe reprezintă „o ingerință în treburile interne ale R. Moldova”. În comunicat, ministerul mai subliniază că „este dreptul R. Moldova să decidă cum numim limba pe care o vorbim.
XS
SM
MD
LG