Linkuri accesibilitate

Rezist Zürich: Atac la dictatură


Mihnea Mihai: „Știm prea puține lucruri despre perioada comunistă, prea puține lucruri despre Revoluție”
Mihnea Mihai: „Știm prea puține lucruri despre perioada comunistă, prea puține lucruri despre Revoluție”

După ce l-au dat jos pe Dragnea, Rezist atacă regimurile dictatoriale din istoria României.

Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, i-a transmis, în decembrie 2019, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi solicită să ia atitudine „pentru repararea unei nedreptăţi istorice legată de victimele Revoluţiei", în contextul în care în dosarul crimelor de atunci au fost puşi sub acuzare doar trei inculpaţi - Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus. Demersul a fost susținut de mai multe personalități publice din România, dar și de diaspora. „S-au făcut 30 de ani de la Revoluție și știm prea puține lucruri despre perioada comunistă, despre Revoluție, despre vinovați, unii dintre ei încă în viață. Atât regimul comunist, cât și dictaturile legionară, a lui Antonescu sau dictatura regală, au lăsat în România o mulțime de vinovați, care nu au apărut în fața instanțelor și nici nu vor apărea pentru că au murit”, spune Mihnea Mihai, președintele Rezist Zürich, care cere președintelui român Klaus Iohannis să declanșeze o dezbatere la nivel național pentru ca „generațiile viitoare să știe că cei care au sprijinit dictaturile au făcut lucruri care nu trebuie să se mai repete.”

Iolanda Bădiliță în dialog cu președintele mișcării Rezist Zürich, Mihnea Mihai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00


Europa Liberă: Asociația Rezist Zürich s-a solidarizat printr-un mesaj public cu mesajul domnului Andrei Ursu, fiul dizidentului Gheorge Ursu, referitor la anchetarea victimelor represiunii comuniste. Extindeți însă aria de cercetare și responsabilitate la toate dictaturile din istoria României.

Mihnea Mihai: „Noi considerăm că este imperios necesar să ne solidarizăm cu acest demers, pentru că s-au făcut 30 de ani de la Revoluție și nu avem încă niciun răspuns. Știm prea puține lucruri despre perioada comunistă, prea puține lucruri despre Revoluție, nu avem încă în fața instanței măcar pe aceia care sunt vinovați și care sunt vinovați și sunt încă în viață. Mai departe, din păcate, atât regimul comunist, cât și dictatura legionară sau dictatura lui Antonescu, sau dictatura regală, au lăsat în România o mulțime de vinovați, care nu au apărut în fața instanțelor și nici nu vor apărea pentru că au murit.

Este important să știm că acești oameni poartă o responsabiltate, și chiar dacă nu vor apărea în fața instanțelor să știm noi și să ne informăm copiii și generațiile viitoare, că iată, acești oameni au făcut lucruri care nu trebuie să se mai repete. În acest sens am cerut și ministrului educației, dna Anisie, să intervină în programele școlare și să ne explice ce are de gând să facă, pentru ca aceste informații despre dictaturi să ajungă la copii, la tinerele generații.”

Europa Liberă: Ce i-ați cerut ministrului justiției?

Mihnea Mihai: „Să facă demersurile necesare pentru ca procesele să poată continua. I-am cerut să respecte independența justiției. Știm că este într-o poziție dificilă și știm că fără o justiție independentă toate aceste procese, chiar dacă instanțele ar da niște decizii juste, vor sta tot timpul sub semnul întrebării și vor putea fi contestate. Apoi, domnului procuror general i-am cerut nu doar să continue aceste demersuri de a condamna persoanele vinovate din timpul perioadei comuniste sau mai demult, dar să informeze și public despre demersurile dânsului. Să spună public în ce stadiu sunt anchetele, în ce stadiu sunt procesele, pentru a putea vorbi despre aceste lucruri în cunoștință de cauză.”

Europa Liberă: Președintelui Iohannis îi solicitați o dezbatere națională despre dictaturi.

În același timp să vorbim despre responsabilitățile românului simplu, ale omului care era neimplicat...

Mihnea Mihai: „Da, îi cerem să inițieze o dezbatere despre dictaturile din istoria României, care să concentreze pe responsabilități. Adică să știm cine sunt cei foarte responsabili, care în momentul de față încearcă să își coloreze în culori cât mai frumoase perioada în care au comis crime împotriva umanității, să știm responsabilitățile celor care au făcut parte din aparatele de represiune, dar în același timp să vorbim despre responsabilitățile românului simplu, ale omului care era neimplicat și care ar fi putut face poate un pic mai mult pentru ca regimul să fie un pic mai tolerant si mai deschis. Este important să vorbim despre aceste lucruri pentru a nu amesteca responsabilitățile, dar, în același timp, pentru a fi conștienți de ele.”

Europa Liberă: În final, sunteți mulțumiți de organizarea alegerilor din 2019?

Mihnea Mihai: „Alegerile de anul trecut au avut, cel puțin în diaspora, o prezență fost foarte bună. La al doilea tur de scrutin am avut o prezență record. Au fost alegeri care au mers bine, au fost îmbunătățiri semnificative, pentru că în cele din urmă, oamenii s-au implicat, au ieșit la vot și au dat un semn foarte clar clasei politice. Sperăm că în 2020 această tendință să continue, democratizarea și occidentalizarea României să continue. Haideți să încercăm că după anul 2020 să fim o țară mai occidentală decât suntem azi. ”

Politigraf

XS
SM
MD
LG