Linkuri accesibilitate

Va fi înlocuit Reznikov de generalul Budanov la conducerea ministerului ucrainean al Apărării?


Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă, Kiev, 5 februarie 2023
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă, Kiev, 5 februarie 2023

Ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov este înlocuit cu generalul Kirilo Budanov, șeful agenției de informații militare a țării, potrivit liderului fracțiunii președintelui Volodimir Zelenski din parlament.

David Arahamia, liderul fracțiunii Slujitorul Poporului din parlament,a anunțat pe 5 februarie pe Telegram că Reznikov va fi transferat în funcția de ministru al industriilor strategice pentru a consolida cooperarea militaro-industrială.

„Războiul dictează politica de personal”, scrie Arahamia. „Timpul și circumstanțele trebuie să fie consolidate și regrupate. Acest lucru se întâmplă acum și se va întâmpla și în viitor. Inamicul se pregătește să atace. Noi ne pregătim să ne apărăm și să ne întoarcem ai noștri”, a mai adăugat el.

Ministerul nu a publicat încă o declarație oficială cu privire la aceste schimbări.

Arahamia a mai scris că Ministerul Afacerilor Interne va fi condus acum de Igor Klimenko, în prezent șef al Poliției Naționale a Ucrainei.

Acuzații de corupție

Zvonurile privind o posibilă demisie sau demitere a lui Reznikov s-au întețit după o serie de acuzații de corupție în cadrul ministerului. Într-o conferință de presă susținută cu câteva ore mai devreme, Reznikov a declarat că nu intenționează să demisioneze, dar a adăugat că orice decizie cu privire la viitorul său va fi luată de președinte.

„El nominalizează o persoană numită, iar Parlamentul numește. Prin urmare, doar prin decizia președintelui Ucrainei voi lua anumite decizii și voi face ceea ce îmi va spune președintele Ucrainei”, a spus el.

În ianuarie, presa ucraineană a relatat că Ministerul Apărării ar fi achiziționat produse pentru armată la prețuri umflate prin intermediul unei companii de "garnituri". Alte acuzații de corupție au fost, de asemenea, susținute în mass-media.

Reznikov, în vârstă de 56 de ani, a negat acuzațiile, în timp ce autoritățile au lansat o anchetă.

Ministrul adjunct Viaceslav Șapovalov, care era responsabil de aprovizionarea trupelor cu alimente și echipamente, a demisionat la 24 ianuarie, invocând "acuzații mediatice" de corupție despre care el și ministerul au spus că sunt nefondate.

De asemenea, la 24 ianuarie, procurorul general adjunct al Ucrainei, Oleksi Simonenko, a fost demis după ce Procuratura Generală a spus că s-a făcut o remaniere a oficialilor de rang înalt. Declarația prin care era anunța demiterea lui Simonenko nu oferă niciun motiv pentru această decizie, dar precizează că hotărârea a fost luată „conform propriei dorințe”.

XS
SM
MD
LG