Linkuri accesibilitate

Rezoluție de susținere a Republicii Moldova în Congresul american


O rezoluție în susținerea poporului R. Moldova și a guvernului de la Chișinău, care remarcă angajamentul R. Moldova de promovare a democrației și pe calea integrării europene, în fața invaziei Rusiei împotriva Ucrainei, a fost înaintată în Congresul Statelor Unite.

Congresmenul William Keating a transmis Comisiei pentru afaceri externe rezoluția, prin care arată că SUA continuă să susțină independența, suveranitatea, integritatea teritorială și mișcarea către democrație a Republicii Moldova. Documentul a fost semnat și de alți doi congresmeni.

Prin această rezoluție, se reafirmă angajamentul Statelor Unite față de R. Moldova în fața influenței maligne și a agresiunii militare ruse. Autorul atrage atenția că rachetele ruse survolează în mod repetat spațiul aerian suveran al R. Moldova și solicită retragerea de pe teritoriul R. Moldova „a întregului personal și echipamentelor aparținând forțelor armate sau de securitate ruse”.

Congresmenul Keating îndeamnă administrația Biden să colaboreze cu aliații transatlantici și să revizuiască acțiunile ulterioare „împotriva oricăror persoane sau grupuri care lucrează pentru a submina democrația în R. Moldova”, în document fiind amintit și faptul că SUA au inclus deja pe lista sancțiunilor oligarhii moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

De asemenea, Uniunea Europeană este îndemnată să promoveze în continuare procesele de aderare a R. Moldova la blocul comunitar, pentru a asigura securitatea economică și națională a Republicii Moldova.

Rezoluția în susținerea R. Moldova survine și în contextul întrevederii dintre președintele american Joe Biden cu președinta Maia Sandu, la Varșovia, în marja vizitei liderului american în Polonia și a discursului ținut la un de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Liderul de la casa Albă i-a spus președintei moldovene că Statele Unite vor continua să ajute R. Moldova să facă față efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

XS
SM
MD
LG