Linkuri accesibilitate

Rezultate parțiale (3): președintele Trump se declară învingător, susține că din acest moment s-ar comite „o fraudă”


Voturile continuă să fie numărate în alegerile prezidențiale americane, în care se confruntă democratul Joe Biden și republicanul Donald Trump. 4 noiembrie 2020.
Voturile continuă să fie numărate în alegerile prezidențiale americane, în care se confruntă democratul Joe Biden și republicanul Donald Trump. 4 noiembrie 2020.

Cursa pentru Casa Albă, între președintele Donald Trump și democratul Joe Biden este strânsă, numărătoarea voturilor s-ar putea prelungi. Ore sau zile. Președintele Donald Trump vede însă altfel procesul electoral în acest moment, relatează corespondentul Europei Libere la Washington.

După ora două noaptea, la Washington, președintele Donald Trump s-a adresat susținătorilor săi la Casa Albă, afirmând că ar fi câștigat alegerile și că s-ar încerca fraudarea acestora.

El a trecut în revistă cifrele din acest moment, succesele obținute, susținând că ceea ce se întâmplă acum ar fi o „fraudă”, o încercare de a fura rezultatul, în detrimentul celor care au votat pentru el.

Președintele a susținut că ar fi câștigat Wisconsin, Pennsylvania și Michigan, ceea ce nu este adevărat, în statele respective numărătoarea continuă și procesul are loc în condiții normale. Este posibil ca președintele să câștige, el are șanse să o facă.

Dar mai există încă milioane de voturi prin corespondență care trebuiesc numărate, în conformitate cu normele legale.

Vice-președintele Pence a spus că numărătoarea va continua, nuanțând declarațiile președintelui Trump.

Președintele anunțase că se adresa Curții Supreme pentru a opri numărătoarea.

În realitate, există posibilități de a contesta proceduri și practici electorale, dar asta se poate întâmpla inițial, la nivel local, dacă va fi cazul.

În ciuda acestei intervenții a președintelui Trump, probabil menită să pregătească terenul în cazul în care totuși pierde alegerile, numărătoarea voturilor va continua și ecuația câștigătoare depinde de state din Midwest și Arizona, la care se pot adăuga situații neprevăzute în Nevada și Georgia.

XS
SM
MD
LG