Linkuri accesibilitate

Rezultatul oficial al alegerilor parlamentare din Kârgâzstan a fost anulat


Proteste de stradă la Bișkek
Proteste de stradă la Bișkek

Alegeri anulate în Kârgâzstan dar ce se urmează după decizia Biroului Electoral Centra este încă neclar.

Rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare din Kârgâzstan au fost anulate marți după o noapte de proteste masive despre presupusa cumpărare a voturilor de către partidele apropiate președintelui Sooronbai Jeenbekov.

Membra Comisiei Electorale Centrale Gulnura Jurabaeva a făcut anunțul pe Facebook, dar nu a dat detalii sau explucații.

Purtătoarea de cuvânt a comisiei a confirmat informațiile pentru serviciul kârgâz al postului nostru.

Alegerile din Kârgâzstan, o tara aliată a Rusiei au fost mereu dominate de concurența geopolitică între Moscova, Washington și Beijing.

Noaptea trecută manifestanții au pătruns în clădirea care adăpostea parlamentul și în birourile prezidențiale și l-au eliberat pe Almazbek Atambaev, un fost președinte închis pentru acuzații de corupție. Violențele s-au soldat cu un mort și 590 de răniți.

Protestele vin într-o țară cu o istorie recentă de volatilitate politică - doi dintre președinții săi au fost schimbati în urma unor revolte populare în ultimii 15 ani.

In zorii zilei de marți, președintele Jeenbekov a descris acțiunile manifestanților furioși care au ocupat guvernul, televiziunea și clădirile de securitate drept o încercare a unor forțe politice de a prelua puterea în mod ilegal.

Însă el a mai spus și că este gata să anuleze rezultatele contestate ale alegerilor parlamentare și și-a îndemnat oponenții să pună capăt tulburărilor, ordonind forțelor de securitate să nu deschidă focul împotriva protestatarilor..

Nu se știe unde se afla acum președintele dar purtătoarea lui de cuvânt, a declarat că „ el controlează situația” și „face totul pentru a restabili legea și ordinea” în țara sa.

Partidele de opoziție Ata-Meken (Patria), Butun (Regatul Unit) Kârgâzstan, Zamandash (Contemporan), social-democrații, Bir Bol (Rămâneți uniți) Ordo (Hoarda), Respublika (Republica) și Reforma (Reforma) au înființat astazi un Consiliu de coordonare și l-au ales președinte pe liderul Partidului Butun , Adahan Madumarov.

Corespondenții Europei Libere au relatat de la Bișkek că parlamentarii s-au împărțit în două grupuri și organizează sesiuni în două locuri separate . Exista un grup condus de președintele parlamentului Dastan Juma bekov care își tine sesiunea la hotelul Dostuk din Bișkek, dar unde jurnaliștilor nu li sa permis să participe .

Un alt grup, format în principal din partide de opoziție, s-a adunat în parlament, însă agenda ședinței este neclară.

Mai devreme, un lider al partidului Ata-Meken ( Patria) Janar Akaev, a anunțat că parlamentul va organiza o sesiune extraordinară mîine pe 7 octombrie.

"Vom alege un nou președinte al parlamentului și noul guvern susținut de oameni", a declarat Akaev.

Mulți din Kârgâzstan spun că prin alegerea unui nou președinte al parlamentului, opoziția ar putea să-l oblige pe Jeenbekov să demisioneze sau să plece și apoi, în conformitate cu constituția, președintele parlamentului va fi președinte în exercițiu.

Înregistrările video și fotografiile de la protestele de luni noaptea îi arată pe protestatari în birourile președintelui mergând dintr-o cameră în alta a clădirii oficiale, distrugând mobilierul.

Un alt grup de protestatari a pătruns în clădirea companiei publice de televiziune și radio, iar altul în clădirea Comitetului de Stat pentru Securitate Națională.

Atambaev a fost eliberat din clădirea comitetului de securitate națională, a raportat Serviciul kârgâz al postului nostru și ulterior a fost văzut salutându-și susținătorii. Atambaev a fost condamnat în iunie la 11 ani și două luni de închisoare pentru corupție și este judecat și pentru violențele de anul trecut provocate de susținătorii săi. Au mai fost eliberati de protestatari un fost parlamentar și un fost premier.

Proteste violente în Kîrgîzstan după alegeri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00

Luni a avut loc un protest masiv al oamenilor care au contestat rezultatul alegerilor, și polișia a intervenit cu tunuri cu apa, gloante de cauciuc și gaze lacrimogene.

Un protestatar de 19 ani a fost ucis și 590 oameni au fost răniți în ciocnirile de noaptea trecută.

Președintele Kârgâzstanului Sooronbai Jeenbekov with și primarul Bișkekului Aziz Surakmatov
Președintele Kârgâzstanului Sooronbai Jeenbekov with și primarul Bișkekului Aziz Surakmatov

Primarul Bișkekului Aziz Surakmatov și guvernatori ai mai multor regiuni și districte și-au dat demisia în mijlocul protestelor.

Luni, Biroul Electoral Central anunțase că partidul pro guvernamental Unitatea – un partid nou format a câștigat 24,5 la sută din voturi, urmat de Mekenim Kîrghiztan (Patria mea Kîrghiztan)cu 23,88 la sută și Partidul Kirghistan cu 8,76 la sută.

Cele trei partide sunt, în general, considerate pro-guvernamentale sau au un interes în menținerea statu quo-ului. Atât partidul Unitatea cât și partidul Patria Mea Kârgâzstan au susținut o integrare mai profundă cu Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Moscova și legături strânse de securitate cu Rusia.

Butun Kîrghistan, este un partid naționalist, singurul partid de opoziție care a atins pragul cu 7,13 la sută din voturi.

Celelalte 12 partide nu au primit numărul necesar de voturi.

XS
SM
MD
LG