Linkuri accesibilitate

RFE/RL deschide un birou în Lituania pentru a transmite știri despre Belarus și Rusia


Imagine a sediului RFE/RL din Praga
Imagine a sediului RFE/RL din Praga

Radio Free Europe/Radio Liberty și-a inaugurat noul birou din capitala lituaniană pe 10 ianuarie.

Radiodifuzorul finanțat de Congresul SUA a numit acest moment „cel mai recent pas al său într-o strategie cuprinzătoare de combatere a dezinformării rusești omniprezente și de a ajunge la noi audiențe cu știri și informații independente și de încredere”.

Biroul de la Vilnius urmează să găzduiască jurnaliștii exilați din Belarusul vecin după ce oamenii regimului Lukașenko au percheziționat și sigilat biroul RFE/RL din Minsk la mijlocul anului 2021, la aproape un an după ce alegerile prezidențiale controversate, despre care opoziția asediată a spus că au fost fraudate, au declanșat proteste de stradă fără precedent.

Lukașenko a desemnat RFE/RL drept „organizație extremistă”, pedepsind prin lege atât pe cei care colaborau la realizarea relatărilor și articolelor, cât și urmărirea știrilor transmise de RFE/RL.

Radiodifuzorul a menționat în declarația sa privind lansarea biroului din Vilnius că doi dintre jurnaliștii săi, Ihar Losik și AndreI Kuznecik, „sunt în continuare arestați pe nedrept de regimul Lukașenko".

Se așteaptă ca președintele lituanian Gitanas Nauseda, președintele Parlamentului lituanian, Viktorija Cmilyte-Nielsen, liderul opoziției bieloruse în exil Sviatlana Țihanouskaia și ambasadorul american Robert Gilchrist să i alăture președintelui RFE/RL, Jamie Fly, la un eveniment care va marca deschiderea.

Într-o declarație, Fly a mulțumit lui președintelui Nauseda și guvernului lituanian pentru „sprijinul lor ferm față de misiunea RFE/RL”.

„Noul nostru birou din Vilnius este o dovadă a parteneriatului de zeci de ani al RFE/RL cu poporul lituanian”, a declarat Fly. „Acesta ne va permite să oferim publicului nostru din Belarus știri exacte și veridice. Sunt extrem de mândru de jurnaliștii noștri care s-au sacrificat atât de mult pentru a îndeplini această misiune și care au găsit acum un refugiu sigur în Lituania."

Biroul din Vilnius va găzdui, de asemenea, personalul de la Current Time, o platformă video în limba rusă care funcționează 24 de ore din 24 pentru a contracara „propaganda Kremlinului și alte propagande de stat”, a precizat compania.

XS
SM
MD
LG