Linkuri accesibilitate

Presa din România: Crește tot mai mult riscul unei explozii sociale (spotmedia.ro)


Revista presei de la București.

Platforma de știri și analize G4Media publică declarațiile ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova referitoare la gazoductul Ungheni-Iași.

Presa din România: Crește tot mai mult riscul unei explozii sociale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:14 0:00
Link direct

Oficialul spune că partea română a promis că lucrările la gazoduct vor fi gata astfel încât începând cu luna octombrie Moldova să primească gaz din România. Potrivit lui Andrei Spânu, Moldova s-ar putea aproviziona integral cu gaz din România pe timpul verii, dacă prețul ce va fi stabilit este mai bun decât cel perceput de Gazprom. Nu aceeași ar fi situația pe timpul iernii.

Politologul Remus Ștefureac, fondator al INSCOP Research, comentează într-un interviu acordat Ioanei Ene-Dogioiu la spotmedia.ro datele unui sondaj de opinie realizat la începutul acestei luni și care ar înregistra un apel disperat al populației către autorități, pe fondul creșterii masive a prețurilor. Concluzia lui Remus Ștefureac este că există un risc major de explozie socială, de creștere a audienței partidelor populiste. Guvernanții trebuie să revină urgent la agenda cetățeanului. O indică percepția că viața era mai bună în România în urmă cu treizeci și ceva de ani. „Aceste date nu arată o evaluare pozitivă a perioadei comuniste, ci una extrem de negativă a prezentului”, precizează însă expertul.

Ar fi foarte greu și umilitor pentru partid și pentru Klaus Iohannis să capituleze în fața presiunilor USRPLUS

Alexandru Lăzescu analizează în revista 22 variantele aflate în fața principalelor partide politice și constată că nu prea există niciun aranjament favorabil. Pentru liberali, guvernarea „alături de USRPlus ar fi una nefuncțională în timp ce una cu sprijin PSD din Parlament deși ar fi mai liniștită va veni la pachet cu un semnificativ cost electoral”. Pe deasupra, se zvonește că Ludovic Orban ar cântări opțiunea de a pleca din PNL după Congres cu o parte dintre fidelii săi, dar, susține Lăzescu, asta ar fi o mișcare perdantă. Mai degrabă s-ar putea construi un scenariu pe varianta rămânerii în cărți a lui Florin Cîțu și după congresul de alegeri din 25 septembrie. Cu votul pe moțiunea de cenzură deja amânat prin calendarul stabilit de Curtea Constituțională, Lăzescu spune că la congres s-ar putea vota o rezoluție care să spună că președintele partidului este automat și șeful guvernului, pentru a împăca într-un fel și ambițiile președintelui Klaus Iohannis: „În perspectivă, este o soluție dezastruoasă pentru liberali pe termen mediu și lung, dar în acest moment ar fi foarte greu și umilitor pentru partid și pentru Klaus Iohannis să capituleze în fața presiunilor USRPLUS”. În general, PNL se bazează pe ideea că tinerii miniștri ai celor de la USRPLUS și-ar dori să revină la guvernare și să continue ce au început.

Potrivit analistului publicat de 22, aceasta ar fi și varianta preferată de pesediști, pentru care disfuncțiile irezolvabile dintr-o asemenea coaliție lucrează perfect ca levier electoral. În sfârșit, este analizată perspectiva unui USRPLUS trecut în opoziție: dacă la alegerile anterioare au fost percepuți ca noutate creditabilă cu onestitate și integritate, perioada de guvernare i-a erodat deja. Cu alte cuvinte, tot la guvernare ar avea cel mai puțin de pierdut. Oricum (îl cităm pe Alexandru Lăzescu), „dacă se va reface coaliția vom merge din criză în criză”.

XS
SM
MD
LG