Linkuri accesibilitate

Riscuri de a rămâne fără apă potabilă în Chișinău | Revoltă la Spitalul de Psihiatrie


Care au fost principalele știri din presa online din ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele, aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, pleacă astăzi la Tiraspol pentru o reuniune în formatul „1+1”, scrie Ziarul de Gardă. Serebrian ar urma să discute cu așa-numitul ministru de externe al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, pe tema crizei energetice. Întâlnirea a fost solicitată de Chișinău, în contextul crizei energetice „care se amplifică și la necesității de a discuta aspectele tehnice și al identificării unor soluții pentru depășirea problemelor apărute recent pe întreg teritoriul țării”. La rândul său, reprezentantul Tiraspolului susține că intenționează să discute în detaliu o gamă largă de probleme la zi care s-au acumulat în cadrul procesului de negociere.
  • R. Moldova va putea folosi rețeaua de transport a gazelor naturale din Bulgaria și odată cu aceasta va putea utiliza gaze naturale din mai multe surse. În acest sens, la 28 octombrie, Energocom și compania de transport a gazelor naturale Bulgartransgaz au semnat un acord la Chișinău, în prezența președinților celor două țări, relatează AGORA. Aflat în vizită în Republica Moldova, șeful statului bulgar Rumen Radev a confirmat că datorită rețelelor de conducte de care dispune țara sa, accesul la diverse surse de gaze este asigurat atât pe direcția Turcia, România, cât și spre R. Moldova. Prin acest contract, R. Moldova poate avea acces la surse de gaz lichefiat din Grecia și Turcia.
  • Chișinăul ar putea rămâne în noiembrie fără apă potabilă, dar și cu un sistem de canalizare nefuncțional. Asta din cauza situației financiare în care s-a pomenit Apă-Canal Chișinău, potrivit șefei instituției, Irina Gutnic, citată de TV8. Aceasta a declarat că actualul tarif este mic și nu acoperă costurile operaționale, astfel că se impune majorarea tarifelor pentru consumatori. Șefa Apă-Canal Chișinău a declarat că instituția se află într-o stare proastă încă din anul 2015, când a început să fie resimțit impactul unui împrumut contractat de întreprindere de la Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare și de la Banca Europeană de Investiții în niște condiții „irealizabile”.
  • Revolta unor pacienți la Spitalul Clinic de Psihiatrie, titrează Sănătate.info. Aceștia s-au baricadat în noaptea de miercuri spre joi și au incendiat un salon într-o secție de la etajul doi al instituției. Incendiul a fost stins după câteva ore și nimeni nu a avut de suferit. Poliția Capitalei a pornit o anchetă pe acest caz, reprezentanții spitalului spunând că un pacient care are și statut de deținut ar fi dat foc la saltele, îndemnându-i și ceilalți pacienți la dezordine. Avocatul Poporului s-a autosesizat în caz, precizând că în vară pacienții din acest spital s-au plâns de tortură din partea personalului medical.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, este populară știrea de la Jurnal.md că Statele Unite au blocat toate proprietățile și conturile bancare ale oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și ale persoanelor asociate acestora.
  • Pe Facebook este populară și postarea Europei Libere cu două fotografii care arată orașul Chișinău înainte de a economisi energia electrică și după.
  • Pe Instagram se bucură de atenția publicului postarea TV8 despre sacoșele negre care au fost aduse la ședința Parlamentului și puse pe mesele deputaților Partidului Șor, care nu au participat la ședința Legislativului de joi.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG