Linkuri accesibilitate

Rivalii lui Trump din Partidul Republican au început să-și ascută săbiile


Donald Trump (cu spatele) și senatorul republican Ron DeSantis în timpul unui miting de campanie electorală în Estero, Florida, 31 octombrie 2018
Donald Trump (cu spatele) și senatorul republican Ron DeSantis în timpul unui miting de campanie electorală în Estero, Florida, 31 octombrie 2018

Până acum există un singur candidat declarat la președinție în 2024, Donald Trump.

Întrebarea care se pune este dacă fostul președinte va avea contra-candidați în preliminariile republicane.

Rivalii lui Trump din Partidul Republican au început să-și ascută săbiile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Cel mai redutabil ar fi probabil, guvernatorul statului în care Trump locuiește, Ron DeSantis. Acesta a reînceput să testeze apele, la nivel național, cu reclame electorale pe Google și Facebook.

Fostul secretar de stat al lui Trump, Mike Pompeo este interesat să angajeze personal de campanie în statele de la începutul preliminariilor. Guvernatorul de Arkansas, Asa Hutchinson stă de vorbă cu donatori. Acest curaj sporit din partea unor rivali potențiali are la bază faptul că candidați în state-cheie, susținuți de Trump au eșuat în alegerile recente pentru Congres și prezumpția de inevitabilitate, legată de șansele fostului președinte s-a mai diminuat. În plus, deși Trump controlează o parte a bazei partidului, republicanii au pierdut în alegeri în care fostul președinte s-a implicat, inclusiv propria lui alegere și mulți sunt gata să se distanțeze de el ca figură centrală a partidului.

Consultanți ai potențialilor rivali își sfătuiesc candidații să aștepte și să lase ca credibilitatea lui Trump să se diminueze pe măsura ce acesta trebuie să răspundă unui număr mare de investigații legale și alegații politice. Deși și-a declarat candidatura devreme, Trump nu a generat nivelul de entuziasm pe care conta și nu a participat la vreun miting electoral.

Majoritatea celorlalți politicieni cu aspirații la președinție vor decide probabil în iarnă sau la începutul primăverii. Problema este că dacă mulți republicani se înscriu la preliminarii, asta îl poate favoriza pe Trump pentru că votul va fi divizat și el are un bloc fidel, așa cum s-a întâmplat de altfel și în 2016. Între alți candidați potențiali se numără și ambasadoarea la Națiunile Unite în timpul lui Trump, Nikki Haley și fostul său vice-președinte, Mike Pence.

Trump conduce în cele mai multe sondaje, dar începe să piardă teren împotriva lui DeSantis, când întrebarea vizează o cursă doar între cei doi. O altă întrebare este ce ar face Trump dacă pierde preliminariile, cunoscut fiind faptul că ceea ce pare să primeze pentru el este interesul personal, nu cel al partidului.

XS
SM
MD
LG