Linkuri accesibilitate

Rivalul lui Erdoğan acuză Rusia de imixtiune în campania prezidențială din Turcia


Recep Tayyip Erdoğan(stânga); Kemal Kılıçdaroğlu (colaj)
Recep Tayyip Erdoğan(stânga); Kemal Kılıçdaroğlu (colaj)

Kemal Kılıçdaroğlu, principalul rival electoral al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, a transmis Rusiei un avertisment, acuzând-o că e responsabilă de difuzarea unor materiale cu informații false pe rețelele sociale înaintea scrutinului de duminică, 14 mai. Kılıçdaroğlu, care, potrivit sondajelor de opinie, are un ușor avans față de liderul Erdoğan, nu a precizat la ce materiale s-a referit.

Un al treilea candidat la alegerile prezidențiale, Muharrem Ince, s-a retras joi din cursă, invocând că e măcelărit online cu ajutorul unor informații false. El a oferit puține detalii. Kılıçdaroğlu i-a acuzat pe „prietenii ruși” ai Turciei de responsabilitate pentru „difuzarea în țară, ieri, a unor montaje, comploturi, conținuturi false profunde... Dacă vreți să ne continuăm prietenia după 15 mai, retrageți mâna din statul turc. Suntem în continuare în favoarea cooperării și a prieteniei”, a declarat el joi seara pe Twitter, atât în turcă, cât și în rusă. Oficialii ruși nu au făcut, încă, niciun comentariu.
Moscova și Ankara au legături strânse, iar Rusia este cel mai mare furnizor de energie al Turciei. Președintele Vladimir Putin și Erdoğan poartă discuții frecvente pe teme care variază de la energie, la războaiele din Ucraina și Siria. Turcia a fost un intermediar important în negocierea înțelegerii ucraineano-rusă privind tranzitul exporturilor de cereale prin Marea Neagră.

În campania tensionată dinaintea votului prezidențial și parlamentar din 14 mai, personalități politice atât din tabăra lui Erdoğan, cât și din cea a lui Kılıçdaroğlu s-au plâns de campaniile online, inclusiv de publicarea de videoclipuri și fotografii.

XS
SM
MD
LG