Linkuri accesibilitate

RM condamnată din nou de CEDO


Recep Tayyip Erdogan și Igor Dodon

Moldova trebuie să plătească fiecărui cetăţean turc nedreptăţit cîte 25 de mii de euro.

În toiul luptei dintre PD şi alianţa PSRM-ACUM, a venit o veste tristă de la CEDO. Republica Moldova e condamnată din nou, de această dată pentru expulzarea profesorilor turci în toamna anului trecut. Deși Guvernul de la Chișinău insistă că nu era conștient în momentul expulzării de temerile reclamanților şi de consecința trimiterii lor în Turcia, CEDO notează că în cererile de azil reclamanții și-au exprimat clar frica de a fi persecutați în Turcia. Asta s-a şi întîmplat.

RM din nou condamnată la CEDO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct


Îmi amintesc că autorităţile moldovene tare s-au mai grăbit să-i expulzeze pe profesorii turci, invocînd chiar o posibilă legătură a acestora cu o grupare islamistă. Ei bine, graba guvernanţilor ne-a jucat festa. Acum Moldova trebuie să plătească fiecărui cetăţean turc nedreptăţit cîte 25 de mii de euro.

Mă miră şi mă nedumereşte faptul că ani de zile RM e pedepsită de CEDO, iar justiţia moldovenească nu devine mai atentă. Şi calcă în aceleaşi gropi. Iar pedepsiţi cu adevărat sunt nu judecătorii dubioşi, ci contribuabilii. Banii plătiţi cetăţenilor nedreptăţiţi sunt ai noştri, stimaţi cetăţeani. În loc să fie folosiţi pentru binele nostru, se duc în buzunarele celor care au suferit din cauza statului moldovenesc. N-ar fi cazul oare să plătească şi judecătorii care pronunţă verdicte bizare? Sau eu muncesc în continuare ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat?

Acum toată lumea discută decizia Curţii Constituţionale prin care noua majoritate parlamentară e declarată ilegală. Decizia asta ridică serioase semne de întrebare. Şi nu doar pentru că trei luni nu e totuna cu 90 de zile. Iar cînd îţi mai aminteşti de puzderia de condamnări ale Moldovei la CEDO, ai suficiente motive să te uiţi cu suspiciune la întreg sistemul juridic clădit în RM.

Vezi comentarii (4)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG