Linkuri accesibilitate

Robert Adam: „Rusia a ajuns să joace aproape exclusiv în registrul amenințării”


Una din conferințele de presă ale lui Putin urmărite într-un centru comercial din Crimea. Decembrie 2020
Una din conferințele de presă ale lui Putin urmărite într-un centru comercial din Crimea. Decembrie 2020

„Infodemie” – astfel este numită una din componentele de bază ale războiului hibrid pe care strategii de la Kremlin îl testează în diverse regiuni ale lumii. Politologul Robert Adam, autorul volumului Două veacuri de populism românesc”, care a studiat în diferite centre academice europene fenomenul manipulării, a stat de vorbă cu corespondentul Europei Libere despre cele mai recente manevre informaționale ale polittehnologilor ruși profitând de pandemie și numita criză ucraineană.

Interviu cu politologul român Robert Adam
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:42 0:00

Europa Liberă: Dle Robert Adam, sunteți la o distanță impunătoare de spațiul european, care devine tot mai incandescent. Aș vrea să vă întreb: oare a devenit Rusia cel mai mare exportator de frică, așa cum s-a exprimat un analist?

Robert Adam: „Din păcate, așa este! Rusia, o țară care este membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, a ajuns să joace aproape exclusiv în registrul amenințării, în registrul forței, în registrul provocării, în registrul dezinformării. Aceasta are un impact devastator asupra ordinii internaționale bazate pe drept și este cumva nedemn pentru o țară de această dimensiune și cu acest statut să joace pe această partitură, care pare cumva nedemnă de o mare putere.”

Europa Liberă: Starea asta de frică pe care o traversează acum omenirea, legată și de COVID, dar și de această amenințare, este un teren fertil pentru manipulare, propagandă. Dvs., care ați studiat cu atenție fenomenul acesta, ce puteți spune: acum s-au atins cote mai mari, instrumentele de manipulare sunt mai sofisticate?

În acest moment, s-a ajuns la cele mai sofisticate și mai bine țintite instrumente de manipulare din istoria omenirii...

Robert Adam: „Aș spune că, în acest moment, s-a ajuns, probabil, la cele mai sofisticate și mai bine țintite instrumente de manipulare din istoria omenirii, ceea ce cumva avantajează jocul Rusiei, care are o expertiză redutabilă și o tradiție în folosirea dezinformărilor de peste 40 de ani. Să ne amintim că, încă din anii 1980, una dintre cele mai de succes diversiuni lansate de serviciile secrete sovietice a fost aceea că SIDA, virusul HIV a fost fabricat în laborator, o diversiune care era menită să submineze încrederea cetățenilor din țările occidentale în guvernele lor.

Acum, evident, din nou, Rusia a folosit registrul conspiraționist și atenția extremă pe care a generat-o pandemia pentru a-și atinge scopurile de politică externă. Scopurile au rămas în mare aceleași – subminarea încrederii cetățenilor în instituțiile naționale și supranaționale și, pe de altă parte, subminarea coeziunii lumii occidentale prin scoaterea în spațiul public a tot ceea ce provoacă dezbateri aprinse, dezacorduri, nemulțumiri în societate. Din nou, ceea ce spuneam, este mai ușor de jucat pe acest registru distructiv decât într-unul constructiv.”

Europa Liberă: Moscova, Kremlinul de multe ori îi reproșează Occidentului că ar fi, de fapt, inițiatorul campaniilor de propagandă și de manipulare. Care e deosebirea dintre propaganda Kremlinului și contra-propaganda sau demantelarea propagandei pe care încearcă să o facă experții occidentali sau presa din lumea liberă?

Robert Adam: „Să ne înțelegem, în acest domeniu al propagandei contra măsurilor și manipulării nu lucrează îngeri nicăieri, diferența este totuși una de substanță: în Federația Rusă libertatea presei este extrem de limitată și guvernul controlează, practic, spațiul informațional. Nu este deloc cazul în Occident, unde există o pluralitate de opinie de care, de altfel, Rusia profită foarte eficient, răspândind aceste teorii ale conspirației, care șubrezesc încrederea cetățenilor în guverne, în autorități locale, în instituții supranaționale.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG