Linkuri accesibilitate

România - Aproape 2000 de persoane din Ditrău cer să nu mai fie angajați străini în localitate


Printr-o petiție înregistrată la primărie, 1800 de localnici din Ditrău (Harghita) au cerut să nu fie angajată forță de muncă străină în localitate dacă rata șomajului depășește 2% și să le fie arătate actele privind calificarea profesională și adeverințele medicale ale celor doi lucrători din Sri Lanka angajați la brutăria din zonă. Cazul brutăriei din Ditrău a ajuns în atenția publicului după ce localnicii s-au revoltat împotriva angajării celor doi srilankezi. Inițial, patronii au cedat presiunilor, anunțând că-i vor concedia pe cei doi apoi au revenit. Petiția este adresată primarului, consiliului local și patronilor brutăriei și a fost depusă de câțiva localnici și de preotul din localitate.

În document li se mai solicită patronilor brutăriei din Ditrău să își ceară scuze de la locuitorii comunei pentru prejudiciul adus reputației lor, dar și de la preotul capelan, care a acceptat rolul de mediator al situației doar la cererea credincioșilor.

Preotul din Ditrău
Preotul din Ditrău


Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a criticat atitudinea preotului Bírók Károly, care „s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele”, și a spus că poziția acestuia față de străinii din localitate nu coincide cu punctul de vedere al arhiepiscopiei.

Polițiștii din Harghita au deschis un dosar penal și fac cercetări pentru incitare la ură și discriminare, după ce 300 de persoane au participat la o adunare populară la care s-a discutat situația angajării celor doi cetățeni din Sri Lanka la brutăria din comună.

Mai multe amănunte, pe pagina Radio Europa Liberă România, adică AICI.

XS
SM
MD
LG