Linkuri accesibilitate

ROMÂNIA - Peste două decenii, s-ar putea ca pensiile să nu asigure un trai decent


Bani pensii euro lei
Bani pensii euro lei

Peste două decenii pensiile de la stat ar putea fi plătite cu dificultate și, în plus, ar putea fi prea mici pentru a asigura un trai decent. Cu toate acestea, puțini sunt românii care ar putea să pună bani de-o parte cât timp sunt salariați.

Specialiștii consultați de Europa Liberă trag semnale de alarmă cu privire la viitorul pensionarilor: peste 20-30 de ani, România va avea o populație mai mică, mai îmbătrânită, cu mai mulți pensionari decât salariați, iar pensiile de la stat ar putea să fie prea mici pentru a reprezenta un sprijin real la bătrânețe. Opțiunile de pensii private sunt o soluție, însă nu pentru toți românii, care riscă să fie „condamnați la sărăcie”. În acest context, creșterea vârstei de pensionare pare soluția cea mai plauzibilă, mai ales că și alte state europene tind să adopte aceeași măsură.

Președintele CFA România, asociația analiștilor financiari certificați internațional, Adrian Codîrlașu, crede că sistemul actual de pensii în care actualii salariați plătesc pentru actualii pensionari, „funcționează atât timp cât populația crește, când sunt suficient de mulți angajați care să susțină pensionarii dintr-un anumit moment”. Asociația pe care o conduce a realizat recent și un studiu despre viitorul pensiilor în România.

Puteți citi mai multe amănunte pe pagina de internet Radio Europa Liberă România, adică AICI.

XS
SM
MD
LG