Linkuri accesibilitate

România a importat gaz din Rusia, la cel mai mare preț din UE


RUSSIA -- The logo of Russian gas giant Gazprom is seen on a board at the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF), June 6, 2019

R.Moldova speră să importe gaz din România, cât mai curând, pentru a-și reduce dependeța de livrările din Rusia.

România a importat gaz rusesc la cel mai mare preț din UE, în primele trei luni din 2019, arată un raport al Comisiei Europene. Totodată și-a mărit importul de gaz la 15-25%.

Producția de gaz a României a scăzut cu 3% în primele trei luni ale anului 2019, concomitent cu un consum ridicat din depozitele de gaz acumulate, arată un raport al Comisiei Europene, despre piața gazelor. România a reușit de asemei „performanța” de a cumpăra cel mai scump gaz de import din Rusia, din întreaga Europă, la un preț estimat de 26,89 euro pe MWh (megawatt oră).

Prețuri mai mari de import la gaz, dar nu direct din Rusia, au avut Finlanda (care a cumpărat gaz de pe bursă, ea fiind însă dependentă de gazul rusesc) și Lituania (la importul de gaz natural lichefiat, deci nu rusesc). Cel mai ieftin gaz rusesc a fost importat direct de Cehia, cu 21,45 euro pe MWh. Cu toate acestea, mai arată raportul, România are unul dintre cele mai mici prețuri ale gazelor naturale pentru consumatorii casnici, alături de Ungaria și de Croația, dar și pentru consumatorii industriali, alături de Bulgaria.

România își asigură cea mai mare parte a necesarului de gaze din producția internă, însă în primele trei luni ale anului 2019, importurile s-au dublat față de anii anteriori.

De ce și cum s-a ajuns la prețuri record? Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG