Linkuri accesibilitate

România, alegeri prezidențiale 2019: cine are cele mai mari șanse să intre în turul doi?


Alegătorii români din străinătate pot merge din 8 noiembrie la urne pentru a vota în alegerile prezidențiale. Secțiile de vot vor fi deschise timp de trei zile pentru a evita aglomerația de la scrutinele trecute și asigura că toți alegătorii își pot exercita dreptul de vot. O altă inovație a fost introducerea votului prin corespondență – alegătorii din străinătate pot vota de câteva săptămâni prin poștă. Președintele în exercițiu Klaus Iohannis conduce în preferințele de vot și poate ajunge cu ușurință în turul doi. Dar nu se știe cine îi va fi contracandidatul. Alexandru Eftode a întrebat-o pe colega noastră Sabina Fati care se ocupă de actualitatea politică românească ce arată sondajele de opinie, între cine se va da bătălia pentru intrarea în turul doi de scrutin.

România, alegeri prezidențiale 2019: cine are cele mai mari șanse să intre în turul doi?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00
Link direct


Sabina Fati: „Problema e că sunt mai multe sondaje de opinie și fiecare dă o altă soluție. De exemplu, sondajul intern, făcut de USR, îl pune pe primul loc pe Klaus Iohannis cu 38 la sută...”

Europa Liberă: USR este partidul lui Dan Barna.

Sabina Fati: „Uniunea Salvați România. Deci îl pune pe Klaus Iohannis cu 38 la sută, pe Viorica Dăncilă, fosta prim-ministră, cu 22 la sută și pe Dan Barna cu 19,1 la sută, lăsându-l pe actorul Mircea Diaconu pe locul patru cu 8%. Spre deosebire de acest sondaj, un sondaj mai mare, făcut de IMAS, îl pune pe Klaus Iohannis tot pe primul loc, dar cu o diferență majoră de 7% în sus – 45 la sută –, îl lasă pe actorul Mircea Diaconu pe locul doi cu 16%, pe Dăncilă – pe locul trei cu 15% și pe Barna – pe locul patru cu 12%. Deci, cifrele sunt total diferite. Există însă o constantă: Mircea Diaconu, care este sprijinit de partidul fostului prim-ministru Ponta și de partidul fostului prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, împreună cu PSD, în fiecare dintre sondaje au împreună 30-32%.”

Europa Liberă: Împreună cu Viorica Dăncilă?

Sabina Fati: „Da, împreună cu Viorica Dăncilă.”

Europa Liberă: Dar care diferența cea mai importantă între Klaus Iohannis și Dan Barna, cei doi luptându-se pentru electoratul de centru-dreapta? Ce diferențe de mesaj sau de personalitate există între cei doi?

Sabina Fati: „Nu știu dacă neapărat ei sunt amândoi pe centru-dreapta, mai cu seamă că Dan Barna și partidul pe care îl conduce nu și-au declarat o ideologie de stânga sau de dreapta, singurul lor principiu pe care l-au clamat tot timpul a fost acel al statului de drept și al luptei anticorupție.”

Europa Liberă: În tot cazul nu se luptă Dan Barna pentru electoratul PSD-ului?

Sabina Fati: „Nu, dar există un electorat tânăr, care în mare parte a stat în Piață în anii trecuți și care nu este de dreapta, care este mai degrabă un electorat progresist, aș spune. Deci din punctul acesta de vedere, da, poate că ei se luptă într-un fel pentru același electorat...”

Europa Liberă: Și care-i deosebirea principală între cei doi, de mesaj, în primul rând?

Sabina Fati: „Diferența de mesaj este cea a unui mare politician care a făcut ceva, în cazul de față a lui Klaus Iohannis, care spune că a fost pompierul atomic și a reușit în momentele-cheie să intervină și să salveze anumite situații, în justiție mai ales, în vreme ce Dan Barna, neavând rezultate concrete, el vine și propune un altfel de președinție și o altfel de Constituție.”

Europa Liberă: Critica guvernării PSD, mai ales pentru eșecuri în domeniul economiei, pentru scurgerea cheltuielilor bugetare ș.a.m.d. a fost o temă majoră a campaniei. Dar au fost și altele?

Sabina Fati: „Aș putea enumera trei pe scurt. Unu: dinspre partea PSD-ului, vine PNL-ul și taie pensiile și salariile, cum a făcut și Băsescu. Acesta a fost un mesaj clar pe care PSD-ul a început să-l transmită imediat ce Guvernul PSD s-a simțit în pericol. A doua temă de campanie a fost legată, bineînțeles, de statul de drept și de justiție, pe care PNL-ul vrea să-l repare. Și a treia temă de campanie a fost legată de Dan Barna, împotriva căruia au fost făcute dezvăluiri care arată că atunci când era consultant și făcea proiecte pe bani europeni a implicat în aceste proiecte prieteni, rude și că nu tot ce a făcut el era absolut corect. Deci, cumva, virginitatea politică a lui Dan Barna a fost pusă sub semnul întrebării.”

Europa Liberă: OK. Și care ar fi candidatul dintre cei trei despre care am vorbit – Barna, Dăncilă și Diaconu – care ar fi cel mai confortabil contracandidat pentru Iohannis în turul doi?

Sabina Fati: „În mod evident, Viorica Dăncilă ar fi candidatul confortabil pentru președinte, deși, trebuie să spunem, Klaus Iohannis a refuzat o confruntare directă cu Viorica Dăncilă.”

Europa Liberă: Confortabil în sensul că ar fi cel mai ușor de învins?

Sabina Fati: „Absolut!”

Europa Liberă: Mulțumim, Sabina Fati!

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Politigraf

XS
SM
MD
LG