Linkuri accesibilitate

România: Câștigătorii iau totul


Marcel Ciolacu Nicolae Ciuca Kelemen Hunor
Marcel Ciolacu Nicolae Ciuca Kelemen Hunor

Una din legile nescrise ale vieții politice românești dă posibilitatea partidelor sau alianței de partide aflate la putere să-și pună oamenii lor în toate funcțiile considerate importante.

România: Câștigătorii iau tot
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:14 0:00

Abia se constituise noua coaliție PSD-PNL-UDMR că a și început operația de „epurare”, victimele fiind, firește, cei din USR, partidul care fusese aliatul liberalilor. În fruntea comisiilor parlamentare au fost instalate, în locul useriștilor, persoane „sigure”. Astfel, la comisia juridică a apărut pesedista Laura Vicol, o avocată care se făcuse cunoscută prin asistența juridică acordată unor interlopi. Nu ăsta ar fi fost punctul nevralgic (oricine, interlop sau nu, are drept la apărare) ci existența înregistrărilor unor convorbiri telefonice unde se vede că un personaj dubios îi vorbește avocatei pe un ton total nepotrivit, fără ca aceasta să reacționeze. În plus, Laura Vicol a fost o adversară vehementă a reformelor în justiție ceea ce face și mai puțin probabilă intenția noului guvern de a înfăptui schimbările promise în sistemul judiciar.

Procedura aceasta a înlocuirilor „partinice” se aplică peste tot. Posturile se împart, acolo unde e posibil, frățește: la Radio România vine un om propus de PSD, la Televiziunea publică unul agreat de PNL (sau invers, nu are importanță). Agențiile guvernamentale, prefecturile, inspectoratele școlare etc. se supun și ele ritualului. Dispare astfel însăși ideea de continuitate în administrație, după cum dispare și noțiunea de înalt funcționar public. Proliferează, în schimb, clientelismul, nepotismul, combinațiile de culise.

Un ritual mai vechi este și aruncarea vinei, pentru toate neajunsurile, pe guvernarea anterioară. Acum situația este ceva mai complicată întrucât liberalii făceau parte și din vechea guvernare, așa că oalele sparte le plătește USR. Sunt probleme cu pensiile, cu salariile, cu finanțarea unor obiective economice etc. ? Vinovat e useristul Cristian Ghinea, cel care s-a ocupat de fondurile europene. De ce pleacă acum o delegație de senatori în Dubai, la o expoziție economică internațională, și nu fac parte din delegație niște oameni de afaceri ? Credeți cumva că senatorii vor doar să se plimbe ? Da’ de unde, oamenii de afaceri n-au putut fi incluși în delegație fiindcă fostul ministru al Economiei, useristul Claudiu Năsui, a dat nu știu ce directivă care pune bețe în roate inițiativei private. E curios că aici nu s-a găsit o soluție în timp ce parlamentul modifică o lege numai pentru a o aduce înapoi la Consiliul Național al Audiovizualului pe Monica Gubernat, o fidelă susținătoare a PSD.

Nu de alta, dar posturile TV care fac propagandă trebuie încurajate iar cele – puține – unde apar câteva voci critice trebuie ținute în frâu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG