Linkuri accesibilitate

România: când statul vrea să controleze viața privată


România nu e singura țară din regiune care interzice predarea teoriilor legate de identitatea de gen. În Ungaria, de pildă, un decret din 2018 interzice studiile de gen în toate universitățile ungare, cu următoarea argumentație: „Punctul de vedere al guvernului ungar este că oamenii se nasc fie mascul, fie femelă, iar noi nu considerăm acceptabil să vorbim despre genuri construite social în loc de sexe biologice”.

Sabina Fati: România, identitatea de gen și sexul biologic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

Identitatea de gen se referă la genul cu care o persoană se identifică și poate fi diferită de sexul biologic. De exemplu, în cazul persoanelor transgen, sexul biologic și identitatea de gen sunt diferite. Cineva se poate naște cu sex masculine, dar identitatea sa să fie feminine sau o combinație între feminin și masculin. La majoritatea persoanelor, însă, genul și sexul se suprapun.

Potrivit specialiștilor, identitatea genului se formează până la trei ani și după aceea e greu de schimbat...

În România tocmai a fost votat un amendament la Legea educației naționale prin care sunt intezise în școli, universități, grădinițe și toate spațiile dedicate educației activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic.În spațiul virtual circulă o scrisoare care a strâns peste 40 de mii de semnături în două zile și prin care i se președintelui să nu promolge legea astfel modificată.

Această inițiativă apare la scurt timp după ce educația sexuală în școli a devenit opțională în urma presiunilor făcute de Biserica Ortodoxă Română, și la doi ani după referendumul privind familia tradițională, care a avut loc după ce Parlamentul din România a fost de acord cu modificarea Constituției în așa fel încât în viitor să nu poată fi acceptată căsătoria între persoane de același sex.

Este un reflex care vine din istorie și care pare să nu se schimbe în această regiune unde politicienii și Biserica hotărăsc ce au voie univesritățile și liceele să predea și chiar în ce fel ar trebui oamenii să gândească. Și în Ungaria, acum o lună, parlamentul a adoptat o lege anti-transsexuali propusă de guvernul premierului Viktor Orban, aparent că parte a legislației de urgență privind Covid-19.

Potrivit acestei legi, transsexualii nu-și mai pot schimba genul sau numele în actele oficiale...

Noua lege, care a trecut cu o largă majoritate, stipulează că genul poate fi definit doar ca sexul biologic pe care un individ îl are la naștere. Potrivit acestei legi, transsexualii nu-și mai pot schimba genul sau numele în actele oficiale.

Astfel de tendințe, prin care statul vrea să dicteze viața privată a indivizilor face parte din arsenalul instrumentelor care duc spre autoritarism.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

XS
SM
MD
LG